Medi ambient

BEGUR

Més de 20.000 euros en multes per consums d’aigua excessius

L’Ajuntament de Begur ja ha cobrat més de 20.000 euros en multes per consums excessius d’aigua i reduirà la pressió a tot el municipi per fomentar l’estalvi davant l’entrada en preemergència, segons informava ahir l’Agència Catalana de Notícies. Fins ara, després d’instal·lar comptadors electrònics a tot el poble i a les urbanitzacions, el consistori ja ha interposat unes 70 multes.

L’alcaldessa, Maite Selva, admet que “és trist” que “a vegades només s’entengui l’idioma de la sanció”, però que s’han trobat amb casos flagrants on el consum era estratosfèric. Ara, l’Ajuntament impulsarà més mesures per reduir el consum. Redactarà una normativa que obligarà els nous habitatges a tenir dipòsits i apujarà el darrer tram del rebut de l’aigua per encarir la factura a qui més gasta.

De fet, per veure-ho només cal donar un cop d’ull a les xifres. Begur té uns 4.200 habitants censats, però durant la temporada alta, la seva població s’arriba a multiplicar per set. Està esquitxat d’urbanitzacions, compta amb 5.700 habitatges -dels quals uns 4.000 són segones residències- i té fins a 28 hotels i dos càmpings.

Per aconseguir abaixar el consum d’aigua, i sobretot penalitzar aquells qui obrien l’aixeta sense pensar-s’hi, l’Ajuntament va instal·lar comptadors intel·ligents a tots els habitatges i empreses. Això li ha permès monitoritzar amb detall quin consum fa cadascú i veure qui malgastava l’aigua. “Aquests dispositius, que posem a zero cada setmana, ens han ajudat molt; és una feina gairebé quirúrgica”, concreta Selva.

Dela avís a la sanció

I a partir d’aquí, van arribar els avisos i després, les sancions. “Primer vam fer pedagogia, i vam enviar moltes cartes tant als consumidors domèstics com particulars que se sobrepassaven amb l’aigua; i a partir d’aquí, quan reincidien, és quan hem multat”, explica l’alcaldessa.

Fins ara, l’Ajuntament de Begur ja ha posat una setantena de multes a grans consumidors. Totes són de 750 euros, encara que la gradació -per a aquells que persisteixin- permet arribar als 3.000. Maite Selva explica que, contràriament al què es pensa, el problema no han estat les piscines, sinó el reg automàtic.

Piscines i jardins

Sí que s’han trobat amb gent que ha omplert piscines de nova construcció -tot i l’emergència, a Begur no es podia- i els han sancionat. Però la gran majoria de multes fan referència a aquells qui es resistien a tenir el jardí sec. “Molta gent va renunciar a regar; però n’hi ha hagut d’altres que no van fer-ho, i que tenien un jardí preciós amb gespa verda en un moment en què no tocava”, precisa l’alcaldessa de Begur.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/13-serveis/2362557-begur-ja-ha-cobrat-mes-de-20-000-euros-en-multes-per-consums-excessius-d-aigua.html

2362557



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva