Medi ambient

Medi Ambient

Una platja nova de trinca

Enllesteixen els treballs per abocar 350.000 metres cúbics de sorra del fons marí i recuperar el tram central de la platja de Premià de Mar afectat pels temporals

És la primera actuació del pla consensuat amb l’Estat el 2015 i que ara genera recels al territori

Faltarà acabar un dels espigons que ha de protegir la costa del fort onatge

El municipi ha guanyat gairebé un quilòmetre de platja, a la part cèntrica, amb 60 metres d’amplada

En ple debat sobre el canvi climàtic i com afectaran els fenòmens meteorològics més extrems la desaparició del litoral, el Maresme torna a regenerar platges portant-hi la sorra del fons marí. Els premianencs que han baixat aquests dies fins al passeig s’han trobat amb una platja nova de trinca en el tram entre el port i l’estació de trens, on el temporal Glòria es va endur la sorra que els temporals no van retornar. Els treballs per abocar-hi 350.000 metres cúbics de sorra, transportada amb una draga del fons marí en direcció al Masnou, han permès reomplir els 860 metres de la platja que van desaparèixer. “Ens vam agafar al projecte amb dents i ungles perquè proposava espigons”, assenyala el regidor d’Urbanisme de Premià de Mar, Antoni Subirà, que recorda com de malparats en sortien cada vegada que el fort onatge causava destrosses al passeig i contra el tancament de vidre de l’estació de trens. El municipi ha guanyat gairebé un quilòmetre de platja a la part més cèntrica, amb 60 metres d’amplada, que ara s’ha de veure com s’estabilitza.

La construcció dels espigons –l’un, amb forma d’illa semisubmergida i paral·lel a la línia de la costa; l’altre, davant l’estació ferroviària, que acaba en forma de L invertida– ha de frenar la regressió de la sorra quan hi hagi temporals. “Per ara han funcionat i el passeig gairebé ni es va mullar”, explica Subirà dels episodis amb fort onatge que van tenir al novembre i a l’expectativa del que pugui passar en futurs temporals. “Confiem que els espigons també ens protegiran la platja com ho han fet amb el passeig i la via del tren”, reconeix el regidor. Les dues estructures, segons els experts, permetran estabilitzar la sorra que s’hi ha abocat a dins.

A la platja, s’hi veu material acumulat que es va fer servir per construir l’illa i que es traslladarà fins a l’espigó de l’estació. Aquesta serà la segona fase de les obres per enllestir la part superficial d’aquesta estructura. La previsió és que al febrer es reprenguin els treballs i s’acabi una estructura de la qual només emergeix la meitat, perquè hi ha 135 metres més que continuen submergits i construïts de manera perpendicular a la platja.

Manteniment del port

L’actuació dels espigons no estalviarà al Port de Premià les tasques de manteniment que assumeix cada any per transportar sorra amb camions d’un costat a l’altre del port tal com obliga a fer-ho la llei de costes. “Veurem si els espigons ajuden a retenir les reposicions”, diu Subirà, que reconeix que molts ajuntaments estan amatents al que passi abans de prendre la iniciativa i replicar el model com preveu el pla, amb més urgència en trams costaners del Baix Maresme, on la regressió és més important per l’afectació successiva dels ports, que frenen el moviment de la sorra i les dinàmiques del litoral.

Malgrat que les obres de consolidació de la platja de Premià de Mar ja estaven programades, el fet que el projecte s’hagi pogut beneficiar dels fons d’ajuda europeus, els Next Generation, ha obligat els responsables a agilitzar la posada en marxa dels treballs, ja que des d’Europa es posa com a límit el final d’aquest any per justificar els recursos invertits. El cost total de l’actuació ha estat d’uns cinc milions d’euros i la inversió en vigilància mediambiental s’endú un 10% del pressupost. A una mitja milla de la costa és d’on s’ha extret la sorra per reomplir la platja. “Des del vaixell es feia el seguiment i els controls de qualitat de la sorra”, explica Subirà d’un projecte supervisat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) i en què s’ha convidat tots els grups polítics, que faran una nova trobada en acabar l’obra.

Invertir en el passeig

“L’estiu serà un bon moment per revitalitzar el passeig i el port, que teníem abandonat”, assegura el responsable d’Urbanisme, que considera que la zona ha donat un tomb per obrir el poble al mar en l’última dècada. “Ara tenim la possibilitat de fer millores al passeig i no patir”, diu Subirà, que preveu partides i potenciar un espai molt concorregut per persones que passegen pels dos quilòmetres de façana marítima que enllaça fins al municipi veí del Masnou, amb un “passeig fantàstic”.

Guinguetes i festa major
La recuperació de la platja central de Premià de Mar, la més propera al centre urbà, porta l’Ajuntament a pensar en nous usos per a la temporada d’estiu i per als actes de la festa major. El que és segur que s’hi podrà instal·lar són les guinguetes, que l’estiu passat no es van muntar per falta d’espai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat