Medi ambient

PALAFRUGELL

Una pila de restes vegetals crema latent sota terra des del juliol, per la sequera

Cinc mesos llargs, des del 25 de juliol, fa que crema colgada sota una capa de terra una pila de residus vegetals a llevant de la deixalleria municipal de Palafrugell, com si fos una carbonera. L’Ajuntament n’és conscient, però es tracta d’una parcel·la privada, d’una empresa de jardineria, i, segons el regidor de Medi Ambient, Xavier Rangel, s’està seguint el protocol validat en aquell moment pels Bombers i els Agents Rurals.

En ple estiu, les flames amenaçaven d’estendre’s cap al nucli urbà, cap a les masses boscoses entre Tamariu i Llafranc o cap a la la zona PEIN de les muntanyes de Begur. No s’ha descartat encara que l’origen de la combustió de la pila de biomassa orgànica fos espontani, però, tot i que aleshores es va donar per ben controlada, encara no s’ha extingit i és objecte de queixes.

D’una banda, les veïnals, per les molèsties del fum. I també del portaveu de Palafrugell en Comú, Josep Ferrés, que ha alertat del “risc de toxicitat per la lenta piròlisi de la combustió”, perceptible des de diversos barris i els nuclis de Tamariu i Aigua- Xelida en funció del vent.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Rangel, però, defensa que la situació està sota control. “Els Bombers van donar per bona l’extinció en ple juliol”, pel risc que el foc s’estengués pels voltants i es descontrolés. I “els Agents Rurals hi han anat fent seguiment”. Rangel argumenta que, si hagués plogut fort diversos dies, ja s’hauria extingit i que el nivell de fum actual ja és molt migrat, tot i que les últimes estimacions són que encara resten algunes setmanes més de combustió, si no hi ha pluges.

En paral·lel, el regidor avança que l’empresa està estudiant la manera de desfer la carbonera improvisada amb retroexcavadores, però amb un dispositiu que farà necessari protegir les màquines, sobretot les rodes pneumàtiques perquè no es cremin, i garantir la seguretat dels treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins