Medi ambient

medi ambient

El ple de Figueres aprova impulsar la declaració de Parc Natural de l’Albera

La moció va rebre el suport majoritari de tots els grups municipals excepte de VOX

El ple municipal de l’Ajuntament de Figueres va aprovar ahir impulsar la declaració de Parc Natural de l’Albera. La moció va rebre el suport majoritari de tots els grups municipals, excepte de VOX. La lluita per la creació d’aquest parc natural va començar a Espolla l’any 1977 i el 1984 es va consolidar amb la constitució de la Coordinadora per a la defensa de l’Albera, composta per diverses entitats culturals i ambientals de la comarca i de la Catalunya del Nord, que s’ha anat mantenint fins al dia d’avui a través de diverses entitats i plataformes que tenen per objectiu la protecció de tot el paratge.

En aquest sentit, el consistori figuerenc assegura que “és conscient de la llarga trajectòria reivindicativa” per la declaració del parc natural així com “dels valors patrimonials excepcionals de l’Albera” i del fet que “les diverses figures de protecció que l’afecten no s’ajusten a la qualitat” d’aquests valors. També assegura que és coneixedor “de les amenaces que hi ha a escala global com són el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, que ja estan afectant també l’Albera i adverteixen de la necessitat de gestionar el territori vers la resiliència davant aquests reptes”.

Per aquests motius, l’Ajuntament creu “fermament” en la necessitat del Parc Natural de l’Albera “com a únic organisme integrador de la gestió de la unitat funcional” del paratge. Atès que totes les polítiques que cal implementar en aquesta àrea geogràfica estan alineades amb la constitució d’un parc natural, el ple va proposar reivindicar “la urgència” de la declaració del Parc Natural de l’Albera com a figura “de protecció necessària per al reconeixement dels seus valors patrimonials i per al desenvolupament socioeconòmic d’aquest territori” Amb tot, va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya “la priorització d’aquesta reivindicació en les polítiques i línies de treball” i “la seva col·laboració activa en la proposta del Parc Natural de l’Albera”.

El paratge de l’Albera

L’àrea geogràfica de l’Albera és un espai natural que constitueix una unitat de gran interès biogeogràfic i paisatgístic, amb valors excepcionals de geodiversitat, biodiversitat, hàbitats naturals i paisatges, que es concreten en els nombrosos elements de patrimoni natural i cultural que conté l’espai.

El seu patrimoni cultural està format per elements arqueològics, com els nombrosos monuments megalítics que hi són en una densitat considerable, i elements arquitectònics com ara el ric patrimoni d’art romànic, amb moltes parròquies, ermites i el monumental monestir benedictí de Sant Quirze de Colera; els castells i pobles medievals amb el castell de Requesens com a referència simbòlica de l’espai i l’elevat nombre de construccions de pedra seca, incloent-hi un ric patrimoni hidràulic, que s’escampen per bona part de l’àrea.

La qualificació de l’Albera com a parc natural, que l’equipararia amb els tres parcs naturals de la comarca, encara no s’ha fet efectiva malgrat que es considera que, sent un dels espais naturals bàsics i més rellevants del terrtori, té una necessitat urgent de preservar i gestionar els seus valors naturals, culturals i socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona