Medi ambient

sequera

Reducció de cabals a Ter, Llobregat i Muga en emergència al febrer

El govern preveu entrar en emergència al febrer –les reserves als pantans cauran per sota del 16% en una o dues setmanes si no hi ha una pluja extraordinària no prevista– i avui ha aprovat la reducció dels cabals al Ter, Llobregat i Muga que entrarà en vigor en aquell moment per estirar les reserves uns mesos. També ha aprovat la modificació de les condicions d’emergència per permetre el reg d’arbrat públic per evitar la caiguda d’exemplars per estrès hídric –sempre amb aigua freàtica o regenerada– així com el reg per a esport federat i l’ompliment de piscines públiques i esportives –finalment, en la primera fase d’emergència els centres esportius podran mantenir obertes les dutxes però hauran de demostrar que estalvien tanta aigua com la que gasten per al reg o l’ompliment de piscines. Seria en una segona fase d’emergència quan gimnasos i equipaments esportius haurien de tancar les dutxes si volen regar la gespa dels camps de joc o reomplir les piscines. En la fase més crítica, la tercera, en què ja hi hauria restriccions per a la població, hauran de tancar les dutxes però tampoc podran regar ni reomplir piscines. En emergència, la resta de piscines, adverteix el Govern, no es poden reomplir i, quan se’ls acabi l’aigua, “s’han de tancar totes”.

Com es va anunciar al desembre, l’executiu ha aprovat la reducció dels cabals del Ter, Llobregat i Muga per guanyar uns mesos de reserves. A Sant Joan Despí, el Llobregat reduirà el cabal de 500 a 250 litres per segon; al Ter passarà de 3.000 a 600 del Pasteral a la desembocadura, i a la Muga, de 300 a 40 des de Pont de Molins fins al mar. Per garantir un cabal ambiental suficient, dos cops per setmana i durant sis hores es deixaran anar 500 l/s al Llobregat; 3.000 en el Ter i 300 a la Muga. Aquesta restricció dels cabals actuals ha de permetre estalviar 4,52 hm³ mensuals reduint gairebé a la meitat el ritme de descens dels pantans. El govern calcula guanyar 136 dies fins a l’esgotament de reserves al Ter-Llobregat i 240 fins a l’esgotament de Darnius Boadella amb l’objectiu d’arribar a la primavera, la primera estació potencialment plujosa en una situació meteorològica normal.

A més, amb l’emergència no es permetran ampliacions o noves activitats turístiques, industrials, de serveis o agrícoles que requereixin nous consums d’aigua. També queda aturat el desenvolupament del planejament urbanístic i l’entrada de més animals a les explotacions de ramaderia intensiva.

En emergència, prevista al febrer, es reduirà al sistema Ter-Llobregat la dotació d’aigua a 200 litres per habitant i dia –avui en preemergència se’n subministren 210 i amb l’emergència extrema en tercera fase la dotació es reduirà a 160 l/h/d. Es prohibeix la neteja de cotxes fora d’establiments autoritzats i les dutxes de platja i l’ús festiu d’aigua en pistes de gel o festes de l’escuma o jocs d’aigua.

També es redueix un 80% el reg agrícola; un 25% el consum d’aigua en la indústria; i un 25% en usos recreatius amb supressió total del reg tot i que les dotacions es poden complementar amb aigua regenerada de depuradora en tots aquests àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins