Medi ambient

Vacarisses canvia 3.000 comptadors i estalvia un 21% del cabal d’aigua

El canvi massiu d’uns 3.000 comptadors d’aigua de la xarxa municipal de Vacarisses, que s’abasteix bàsicament d’aigua subterrània a diversos pous a excepció d’algunes urbanitzacions connectades a xarxes d’altres empreses, ha permès estalviar un 21% del cabal anual i situar el rendiment de la xarxa en el 79,4%. L’alcalde, el republicà Toni Massana, va destacar en el  darrer ple que el rendiment de la xarxa fa anys no arribava ni al 60% i que la inversió de 350.000 euros per fer el canvi de comptadors, de mecànics a digitals, va ser un encert perquè “ens ha permès comptar cada gota” d’aigua. Vacarisses és un dels municipis que pateix primer els episodis de sequera en abastir-se d’aigua subterrània que l'obliga a aplicar restriccions com les que va haver de fer l’estiu del 2016.

Les primeres lectures fetes als comptadors demostren quantitativament una millora considerable. Massana va destacar que el canvis els ha permès detectar fuites internes difícils de trobar fins ara per la tipologia d’habitatges, ja que són cases amb terrenys per on passen les canonades, i d’aquesta manera s’han avisar unes 150 persones usuàries durant aquest trimestres. La majoria d’aquestes fuites ja s’han resolt, suposant un 7% d’estalvi del total d’aigua consumida.

D’altra banda, s’han detectat i reparat diverses fuites a la via pública, que han representat un estalvi del 14%. Tot plegat, suposa que, al darrer trimestre de 2023, s’ha estalviat un 21% del cabal anual, és a dir, 105.000 m3, millorant el còmput del rendiment de la xarxa en un 79,4%.

Les lectures són telemàtiques i són més exactes, mostrant només l’aigua consumida. És per això que la factura del quart trimestre pot ser superior a la de períodes anteriors, avisen des del consistori. Una manipulació de l’aparell, com ara canviar el comptador de posició, retirar-lo, posar-hi un imant, avisa automàticament el gestor de la xarxa i es procedeix a obrir un expedient sancionador, que ja s’ha dut a terme en alguns casos. Els comptadors, també detecten furts d’aigua a través de ponts, canonades i emeten un avís.

Connexió a la xarxa i l’exemple de Vidreres

L’alcalde també va informar a la resta de regidors que continuen estudiant el projecte de portada en alta des de la xarxa de Viladecavalls i Terrassa, després de la subvenció de 2 milions d’euros concedida per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que ho fan amb l’ajuda del municipi de Vidreres, ja que ells tenen experiència i van fer una actuació semblant que creua diversos municipis. El consistori va demanar l’ajuda a l'ACA el 2022. L’alcalde ja avisava l’any passat en una entrevista a aquest diari que “des que es faci, s’executi i s’acabi, passaran segurament tres anys”

En paral·lel el consistori ha anat fent prospeccions de nous pous per incrementar el subministrament. Al ple de novembre es va debatre l’aprovació inicial del projecte d’obres per a l’equipament del nou pou de Can Torrella i la connexió a la xarxa existent. Elaborat pels Serveis Tècnics Municipals, té un pressupost de 390.199,07 euros, del quals 261.000 estaran subvencionats per la Diputació de Barcelona. El regidor d’Obres i Serveis, Gestió de l’Aigua i Nuclis, Pere Casas, va informar que l’actuació es preveu que estigui llesta abans del proper estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins