Medi ambient

sequera

El govern espera concreció en la proposta de portar aigua de Sagunt i demana “màxima col·laboració”

La proposta de portar aigua dessalinitzada des de Sagunt fins a Barcelona forma part d’una de les possibilitats que contempla la Generalitat des de fa mesos, tot i que el president, Pere Aragonès, ha demanat conèixer de forma més detallada totes les possibilitats que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, traslladarà aquest dilluns al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en la reunió que mantindran a Barcelona per fer front a l’estat d’emergència declarat dijous passat. Segons ha informat TV3 citant fonts del govern, en la reunió de dilluns caldrà concretar detalls de com s’ha de finançar l’arribada de dos vaixells al dia a Catalunya a partir del juny. L’aigua no seria una solució per a les cases sinó per garantir que hospitals, bomber si indústria vital pugui funcionar.

El president català, Pere Aragonès, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista a Efe que espera la “màxima col·laboració” de Ribera, per revertir els efectes de la sequera a Catalunya, amb suport al finançament de dessalinitzadores i, també com va transcendir ahir, amb la possibilitat que es transporti aigua amb vaixells des de conques que gestiona l’Estat o des de dessaladores d’altres comunitats, com pot ser el cas de Sagunt. Aragonès ha rebutjat un possible transvasament de l’Ebre, reiterant que l’aposta són la construcció i ampliació de les dessaladores i l’aigua regenerada.

La proposta del ministeri de Transició Ecològica, ha estat rebuda de forma positiva pel líder del PSC, Salvador Illa, que ho ha considerat una mostra de “l’Espanya generosa i cohesionada territorialment”. En un congrés del partit a Girona, el líder del PSC ha agraït la predisposició del president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, per tirar endavant aquesta mesura, tot i no ser “del mateix color i estar a les antípodes ideològicament”. En aquest sentit, Illa ha aprofitat per retreure al govern que no estengui la mateixa col·laboració entre administracions amb els ajuntaments i ha tornat a criticar el règim sancionador als ens locals pels consums d’aigua. “Prou multes, cal col·laboració”, ha reafirmat.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, diu que no li consta “oficialment” que el govern espanyol vulgui portar a Catalunya aigua dessalinitzada des de la planta de Sagunt, al País Valencià. Segons ha afirmat en declaracions als mitjans aquest diumenge, “si s’han de portar vaixells des de Sagunt serà la mesura que ells han plantejat fer”. “Em sembla bé tenint en compte que és una situació excepcional”, ha afegit. Collboni ha explicat que també es reunirà aquest dilluns amb Ribera i que suposa que li explicarà “de primera mà”.

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, no veu malament que es pugui transportar aigua dessalinitzada des de Sagunt sempre que sigui “puntual, aïllada, excepcional i si és en una situació desesperada”. Albiach ha remarcat que si s’acaba produint aquest transport d’aigua des del País Valencià “es demostrarà que el Govern de Pere Aragonès ha anat tard” amb la gestió de la sequera. A més, ha criticat que això exposarà que Catalunya “fa més de deu anys que no té una política hídrica que aposti per la sobirania hídrica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona