Medi ambient

medi ambient

Alliberen a l’Alt Empordà cinc turons europeus criats en captivitat

El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu (Mustela putorius) a Catalunya avança amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat, el segon des de la seva posada en marxa l’any 2018. S’han alliberat un total d’onze exemplars, cinc dels quals a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya. En aquest cas, se’ls ha identificat a tots amb un xip i se’ls farà un seguiment de la seva evolució al medi natural amb sistemes automàtics de fotografia. El ‘Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida’ classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers 30 anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en que habita únicament les planes de l’Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.

Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.

En aquest nou alliberament hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà a Son del Pi i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA