Medi ambient

Els Agents Rurals estrenyen la pressió sobre els furtius de garotes

En les dues últimes temporades han fet un centenar d’inspeccions per terra i mar i han denunciat 9 persones

Els Agents Rurals estan estrenyent el setge als furtius de garotes a les comarques gironines, segons explica en una informació l’Agència Catalana de Notícies. El cos fa controls per mar i per terra per intentar enxampar els que incompleixen la normativa de pesca recreativa, que fixa un màxim de 150 exemplars al dia i sempre per consum propi. En les dues últimes temporades, han fet un centenar d’inspeccions i han denunciat nou persones.

D’aquestes, set es van fer l’any passat. “Vull pensar que el fet que aquest any n’hi hagi menys es deu a la pressió que estem fent”, remarca el coordinador del grup de suport marí dels Rurals a Girona, Albert González. Els controls busquen acabar amb la picaresca d’aquells que intenten saltar-se les normes.

La normativa de pesca recreativa de garotes estableix que la campanya comença l’1 d’octubre i acaba el 31 de març, que només es poden agafar en apnea a mà o amb garotera tradicional i que no es pot baixar a més de 10 metres de fondària. A més, fixa un topall de 150 exemplars per persona i dia i sempre “per consum propi” i amb llicència. Tampoc se’n poden pescar més enllà de la una del migdia.

En el cas de la pesca professional, se n’ha de garantir la traçabilitat via confraries i està permesa la venda i comercialització en peixateries i restaurants. En aquest cas, el límit de captures se situa en els 150 kg per llicència i dia.

Això sobre el paper. Però la realitat amb la què es troben els Agents Rurals en les seves inspeccions, sovint, és una altra. Persones que van a buscar garotes sense llicència, d’altres que fan més d’una immersió al dia per extreure’n més de les permeses o pescadors recreatius que venen les captures a tercers i, fins i tot, a peixateries i restaurants, en són alguns exemples.

Per posar fre a aquestes pràctiques, els Rurals realitzen controls i inspeccions aleatòries tant per mar com per terra -també amb agents de paisà-. Es fixen, sobretot, en aquells que en capturen de forma recurrent. “Ens trobem persones que tenen una activitat continuada i molt concentrada en caps de setmana, quan hi ha més moviment. Ens centrem en aquests perfils per fer un seguiment i així poder detectar i aturar la venda il·legal”, assegura González.

L’objectiu és caçar-los ’in fraganti,’ però moltes vegades es veuen obligats a fer seguiments i, fins i tot, persecucions per intentar caçar-los quan fan les transaccions, que són cada cop més sofisticades. “No és fàcil, cal invertir-hi temps i recursos però cada any aconseguim denunciar-ne”, afegeix González.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre