Medi ambient

Medi Ambient

Nova declaració d’emergència cinegètica per sobrepoblació de conills a Ponent fins al 2025

El departament d’Acció Climàtica implementarà a partir de la setmana vinent una nova Declaració d’Emergència Cinegètica (DEC) contra la sobrepoblació de conills a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues. La DEC inclou fins a 289 àrees de caça en un total de 5.194 km² i serà vigent fins al 30 d’abril 2025, la qual cosa permet incloure les actuacions excepcionals per danys fora del període hàbil d’aquest animal, agilitzant així els procediments administratius. També s’incorporen noves mesures com el control poblacional amb visors nocturns. Així ho ha anunciat aquest dilluns la directora dels Serveis Territorials del departament a Lleida, Dolors Vila.

Vila ha valorat la feina feta fins ara pel Departament juntament amb les Àrees Privades de Caça (APC) i els caçadors, amb el suport del Cos d’Agents Rurals, així com les mesures aplicades en el marc de la Taula del Conill per tal de minimitzar els danys a l’agricultura. “Tot i que no s’ha arribat a la densitat òptima, han permès frenar el creixement de conills i, per tant, els danys. Per això podem dir que les mesures aplicades han funcionat. Però la pagesia continua patint danys, i per això no aturem sinó que ampliem les mesures de control per a aquest 2024, alhora que el seu abast geogràfic i temporal”, ha dit Vila.

Per fer més eficient l’aplicació de les mesures adoptades en el marc de la DEC, s’estableix també la seva execució en el període comprés des de l’1 de setembre de 2024 fins al 31 de desembre de 2024 per tal d’intensificar les captures sobre la població de conill adulta i sobre els individus reproductors, en el moment en què la densitat de la població és més baixa, essent així la seva captura més efectiva.

La nova declaració inclou fins a 289 àrees de caça en un total de 5.194 km2; i serà vigent fins el 30 d’abril 2025, fet que permet incloure les actuacions excepcionals per danys fora del període hàbil del conill, agilitzant els procediments administratius. No obstant això, l’objectiu de captures s’estableix sobre 94 a les APC, amb una superfície de 2.140 km2, nucli on es registren danys. El sumatori de conills a capturar en aquesta zona se situa en 311.743.

D’acord amb els resultats dels censos de tardor i d’hivern del Programa de Seguiment de Mamífers del Departament, s’avaluaran anualment les densitats de població de conill per tal de determinar la conveniència de modificar l’àmbit d’actuació i la idoneïtat de tornar a declarar l’emergència cinegètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins