Medi ambient

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

L’augment progressiu de la recollida porta a porta (PaP) a Girona viurà el primer test d’estrès al barri de Montjuïc. Des d’aquest dimarts, un miler d’habitatges, ja siguin pisos, cases unifamiliars amb piscina, apartaments o blocs de pisos, han de treure els cubells al pas de la porta. En el futur no hi haurà contenidors.

Però costa canviar els hàbits: la gent va a comprar, a fer esport, a passejar amb el nadó..., treballa i usa el contenidor. A la cruïlla del Camp d’Or i Francesc Mateu, uns residents deixen la brossa al contenidor. “Ets de l’Ajuntament?”, em pregunta una veïna, la Maria Teresa. Vol fer-los saber que ha deixat els cubells en una placeta del seu bloc i no els han recollit.

La veïna considera que el consistori hauria d’haver informat millor. Reconeix que és un aprenentatge per a tothom, per als residents i per al personal de Girona+Neta, que ja anava a Campdorà-Gavarres, la pujada de la Torrassa i la vall de Sant Daniel i que ara també va a Montjuïc. Segons dades municipals, el 82% dels habitatges (907 de 1.102) ja tenen el material per al PaP. El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot (Guanyem), diu que en les properes setmanes “introduiran“ millores com ara la recol·locació dels punts dels cubells o la ruta dels vehicles que s’enduen la brossa.

Poc després d’haver parlat amb la Maria Teresa, dues veïnes alliberen pes dins el contenidor. Una, la més jove, no vol perdre el bus i es lamenta que al seu edifici les voreres són molt estretes i que han de deixar el cubell al carrer. Hi ha un veí que recull signatures contràries per aturar el PaP fins que no s’hagin resolt les deficiències.

Fent una volta pels carrers propers a la ronda Fort Roig, a prop d’un supermercat, una farmàcia, una fleca cafeteria i el local de l’associació de veïns, no se’n veuen gaires, de cubells. De fet, s’han de deixar a fora al vespre i al matí s’han de retirar. És el migdia, i potser és l’estricte compliment del canvi de sistema o potser és perquè els canvis encara no han arribat.

Una veïna del carrer de la Torre de Sant Lluís m’explica com veu això del PaP. “Aquí passen senglars.” M’ensenya una zona boscosa des d’on els animals pugen fins a un conjunt de cases, detalla. Tem que si deixen el cubell a fora vindran els mamífers de quatre potes famolencs des de Campdorà i es cruspiran el contingut de la brossa i inutilitzaran el material. Ja fan batudes, però fa tres setmanes van abatre un senglar que havia baixat fins al parc de la Devesa.

Més convençuda està la Maria, que passeja el gos i ve de comprar. “Som dos i el gos a casa i, si agafes l’hàbit, ens serà còmode”, explica a mig carrer Francesc Macià. Diu que els van informar de l’arribada del PaP i els van donar els cubells i saques per a les restes vegetals.

Finalment, una altra Maria Teresa creu en el PaP. “Ahir tocava orgànica i envasos.” Surt de comprar i explica que li sembla bé, el canvi. Si no, l’ajudarà el seu fill, que viu a prop. Recorda que hi haurà altra gent gran per a la qual és un inconvenient sortir al vespre, de 20 h a 21 h, a treure el cubell. Una senyora –diu– té una persona que l’ajuda a casa, només al matí. “Ella ja va dir que no ho faria, això.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Una síndrome hereditària originària de la Garrotxa

Banyoles
Pere Costa i Vilanova
Mestre i pedagog

“Formar mestres entre gent de l’ofici és una necessitat”

Girona

Fires al sac!

Vilafranca del Penedès
Medi ambient

Collserola i pagesia s’alien per fer respectar camps i ramats

Barcelona
Ripoll

Es reviu la tradició del Casament a Pagès i de la Festa de la Llana

Ripoll
Girona

Els Bombers fan 4.416 actuacions a la regió de Girona de gener a abril

Girona
SALUT

Bellvitge facilita atenció psicològica als pacients en risc de mort sobtada

L’hospitalet de Llobregat
SALUT

El model de suport a la salut mental dels joves de la Segarra s’estendrà a tot el país

Cervera
URBANISME

Malgrat estrena les escales per accedir a la Verneda i el Castell

Malgrat de Mar