Medi ambient

Els edificis sense acabar, un nou focus de mosquits

La manca d'una pista d'aterratge al Delta dificulta la tasca del Code

El Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià (Code) va presentar ahir els resultats de la campanya d'enguany contra el mosquit al Delta. Una campanya molt semblant a la del 2009 pel que fa al nombre de tractaments antilarvaris efectuats i hectàrees tractades, però que ha estat especialment complicada a partir de la segona quinzena de juliol, a causa de les baixes pressions. “Puja el nivell del mar i l'aigua es queda estancada; això provoca eclosions larvàries molt importants i en alguns moments hem necessitat les dues avionetes per tractar les zones inundades”, explica Montse Macià, tècnica del Code. A grans trets, l'organisme encarregat de combatre el mosquit del Delta ha dut a terme 621 tractaments en zones naturals, on s'han tractat 2.208 hectàrees. Als arrossars s'han tractat 7.317 hectàrees amb un producte nou, el Diflubenzuron. Finalment, s'han dut a terme tractaments als perímetres urbans, on enguany s'ha detectat un altre focus de mosquits: les cases a mig construir. “S'hi acumula aigua i nosaltres no hi podem accedir”, va explicar el director del Code, Raul Escosa, i va precisar que, després del boom de la construcció, n'han quedat un bon grapat dins els nuclis urbans del Delta, especialment a Deltebre.

Problemes pendents

El Code haurà acabat la campanya d'enguany sense resoldre un dels problemes que arrossega des de fa anys: la manca d'una pista d'aterratge. La que utilitza està a la platja del Serrallo, a Sant Jaume d'Enveja, però s'inunda quan plou. “Vam estar dos dies sense poder treure els avions, i això no ens ho podem permetre perquè el cicle del mosquit, d'ou a adult, només tarda tres dies”, va manifestar Escosa. Per la seua banda, el president de l'organisme, Antoni Montagut, va assenyalar que estan en negociacions amb diversos ajuntaments per habilitar una pista d'aterratge que no s'inunde cada vegada que plou. A més, Montagut també va precisar que hauran d'arribar a algun tipus d'acord amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre pel que fa a la impossibilitat de fer tractaments fins ben entrat el juliol per respectar el període de nidificació. “És un retard que no ens podem permetre”, afirma.

L'altre tema que preocupa el Code és la nova directiva europea, que vol limitar els tractaments aeris. “En el cas de la lluita del mosquit, no en podem prescindir, si no és que ens expliquen com podem tractar 250 hectàrees en un dia ”, va lamentar Escosa. També caldrà buscar productes alternatius al Diflubenzuron. “Enguany ens ha funcionat molt bé, però hem de tindre alguna alternativa per si de cas el mosquit s'hi fa resistent”, va indicar Montagut, que una vegada més va lamentar que no s'hagen aprovat els nous estatuts del Code, que proposen la incorporació a l'organisme dels departaments de Medi Ambient, Agricultura, Salut, Política Territorial i Turisme. “Ens seria més fàcil fer arribar a Madrid i a Europa els nostres problemes”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.