Medi ambient

Els ecologistes recorden que la caça en barraca continua sent il·legal

La decisió de l'Audiència de considerar que la caça en barraca no és un delicte penal contra la fauna no ha agradat gaire als ecologistes que des de fa anys lluiten per eradicar aquesta modalitat cinegètica que consideren massiva i no selectiva. En aquest sentit, Ignasi Ripoll, delegat de SEO/Birdlife a l'Ebre, va dir ahir que acata la decisió judicial, però va recordar que aquesta modalitat continua sent il·legal a Europa. «Creiem que per la via administrativa les multes que s'imposen són prou importants perquè la caça en barraca acabe desapareixent», va assenyalar Ripoll. A més, el delegat de SEO/Birdlife també va destacar que el tribunal específic sobre la caça en barraca de l'Audiència va aprovar la decisió per majoria, i no per unanimitat de tots els magistrats. «Això demostra que els ecologistes no ens equivoquem tant.» En aquest sentit, el delegat de SEO/Birdlife va fer constar que a l'Audiència provincial encara hi ha una majoria de magistrats que es basen en «criteris antics» a l'hora d'interpretar i aplicar les lleis de protecció del medi ambient.

D'altra banda, el delegat de SEO/Birdlife veu difícil que el Departament de Medi Ambient torne a reiniciar el procés per legalitzar la caça en barraca. «El govern català es va comprometre amb les institucions europees a no tornar a autoritzar aquesta pràctica cinegètica», va explicar Ripoll.

Per la seua banda, el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, es va mostrar prudent. «El departament no estudia de moment legalitzar res», va dir Gimeno, que té obert un procés judicial per prevaricació per tot l'afer de la caça en barraca. No obstant això, sí que es va mostrar satisfet perquè l'Audiència haja resolt finalment «una situació altament contradictòria». «A més, ho ha fet tant des del punt de vista de la legalitat com de la racionalitat», va assenyalar el responsable territorial de Medi Ambient. «Pretendre que els efectes del vesc són equiparables al verí o als explosius no s'aguanta per enlloc», va afirmar Gimeno.

Cinquanta absolucions

La magistrada de la secció quarta de l'Audiència, Maria Teresa Vicedo, va aclarir ahir que dijous el tribunal específic de la caça en barraca va tancar 50 recursos contra caçadors processats i s'havia optat per absoldre'ls del delicte penal. «El problema era d'interpretació de l'article 336 del Codi Penal i vam acordar que el vesc no té la mateixa eficàcia destructiva que el verí o els explosius», va assenyalar Vicedo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.