Medi ambient

Pantans i rius plens després d'unes pluges històriques

En moltes zones de les comarques gironines ha plogut gairebé el mateix en l'últim mes que les mitjanes anuals

Ahir el vent i el cabal dels rius van rellevar les precipitacions com a protagonistes

Les pluges que s'han registrat a les comarques gironines des de dissabte han deixat quantitats que en alguns punts són històriques. Per exemple a Banyoles o Girona, segons les dades recollides per meteoròlegs aficionats. A la capital del Pla de l'Estany està sent el novembre més plujós des de fa més de cent anys, i l'estació que hi ha al carrer Ciutadans de Girona ha recollit aquest mes 270 litres per metre quadrat. Aquesta és la xifra més alta des del 1884.

De fet, en moltes zones de les comarques gironines les pluges d'aquestes últimes quatre setmanes gairebé equivalen a la mitjana anual. A bona part de les comarques gironines, com la Costa Brava sud i centre i moltes parts de l'interior, la mitjana se situaria en uns 700 litres per metre quadrat anual. Al Cap de Creus aquesta xifra baixa, i a zones de muntanya és més elevada. Per tant, i veient el mapa que il·lustra la informació, es pot comprovar com a la Costa Brava han caigut per regla general més de 350 l/m². En alguns punts com ara Blanes, el Cap de Creus o l'Albera han superat fins i tot els 500 l/m². Precisament, aquestes zones de l'Alt Empordà són de les més seques de la demarcació. En canvi, a la plana del Fluvià i la Muga les pluges s'han situat per sota els 250 l/m².

De la resta, destaca la zona del Montseny, amb xifres també superiors als 500 l/m². En dades absolutes, a partir de dissabte destaquen els 142 l/m² que han caigut a Portbou, bona part dels quals el diumenge. A la resta, les pluges més importants es van concentrar el dilluns. En el total d'aquest episodi, destaquen els 111 l/m² d'Espolla, 107 a Molló, 101 a la Bisbal d'Empordà, 97 a Olot, 96 a Cassà de la Selva, 92 a Banyoles, 85 a Girona, 70 a Anglès o 65 a Castell d'Aro.

Pantans i rius

Aquestes pluges han generat cabals molt elevats als rius. La Muga va arribar ahir a la matinada a gairebé 750 m³ a Castelló d'Empúries, si bé el vespre ja havia baixat a 250. La Tordera va estar a prop tot el dia dels 100 m³ a Fogars. Els pantans estan plens gairebé fins a dalt de tot: Boadella estava ahir al 88%, Sau al 84% i Susqueda al 97%.

Ahir el vent i les onades van agafar també protagonisme. A partir d'avui, ja s'espera, però, que surti el sol i que es mantingui el bon temps durant tota la setmana.

61
km per hora
va ser la ratxa màxima de vent, a Portbou. A Tordera les onades van arribar als 5 metres, i a Roses no va arribar al metre.

LES XIFRES

270
litres per metre quadrat
s'han recollit al carrer Ciutadans de Girona aquest novembre, la més alta des del 1884.

Crescudes de l'Onyar i el Ter al seu pas per Girona

Les intenses pluges de tota la jornada de dilluns van provocar importants crescudes als rius Onyar i Ter al seu pas per Girona. En els dos casos, els cursos fluvials van començar a pujar a primera hora de la tarda i van arribar al seu màxim cabal al voltant de la mitjanit. En el cas del Ter va arribar als 350 metres cúbics per segon, gairebé el doble de volum d'aigua que duia només unes hores abans. Ahir un major desembassament d'aigua a Susqueda i la recollida de pluges va provocar que es mantingués a prop dels 300 metres cúbics. La crescuda a l'Onyar va ser més sobtada i en dues hores va passar de dur 55 m³/s als 220 cap a les dues de la matinada de dimarts.

D.V.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA