Medi ambient

FRANCESC GIRÓ

ADJUNT A L'AGÈNCIA DE RESIDUS DE CATALUNYA

“A Àustria hi ha unes 500 petites plantes de tractament d'orgànic”

En l'Agència de Residus de Catalunya, Francesc Giró ha seguit i acompanyat el projecte que està a punt d'arrencar als cinc municipis de l'Alt Empordà.

Quins són els reptes del pla pilot que es vol fer a l'Alt Empordà?
No és una experiència estrictament única, n'hi ha alguna altra a Catalunya: l'objectiu és impulsar un tractament de bioresidus i de la fracció orgànica, proper al lloc on es generen aquests residus, de la manera la més senzilla possible i amb un cost mínim d'explotació. Això només és possible si tenim residus de qualitat (bàsicament les restes de la preparació del menjar i vegetals), que permeten obtenir al final un compost de qualitat.
És un model que s'inspira en experiències d'altres països?
En països del nord d'Europa, i concretament a Àustria, on hi ha unes 500 plantes de tractament, petites però que en conjunt tracten 1,3 milió de tones i que fan una bona feina. El tractament en petites plantes de proximitat significa menys transport i menys CO2, i a Àustria és el sector agrícola que desenvolupa aquestes petites plantes i que d'alguna manera gestiona els seus residus i al final obté un compost que utilitza pels seus conreus, i tanca un cercle. És un model que pot ser interessant per a l'Alt Empordà.
En quina mesura l'experiència d'aquests cinc pobles es pot ampliar a la comarca o al país?
L'Alt Empordà és una comarca amb dues realitats ben diferenciades: hi ha una part més rural i una part de municipis més importants, costanera, amb una incidència del turisme més forta i nuclis amb una població que es pot multiplicar per quatre en funció del període de l'any. Tot plegat genera comportaments diferents i necessita solucions diferents. No hi ha una solució única, les petites estructures poden conviure amb grans plantes de compostatge. Si els pobles petits poden fer-ho, nosaltres els hem d'acompanyar.
El compost final es vendrà?
El que és clar és que el compost que s'obté té molt de valor; té un gran valor pels elements que integra i que habitualment es compren amb els fertilitzants tradicionals, que poden costar entre 30 o 40 euros per tona. El compost també té un alt valor per la matèria orgànica que aporta als nostres sols i que necessitem. Si en aquest cas es vendrà o no, no és el més important, perquè ens podem morir d'èxit: cal tenir en compte que estem parlant de petites quantitats que es generaran al fina. Del que es tracta de que funcioni bé i que la gent ho pugui veure; hi ha un aspecte demostratiu en aquest projecte, es tracta de ser transparent, de fer pedagogia i balanç.
Quan arrancarà?
El compromís és ferm des de l'any 2011. La posada en funcionament és imminent, la nova planta que s'ha de fer és una petita estructura; pot començar a final d'any o bé al principi del 2014, en funció dels últims tràmits administratius que a hores d'ara encara queden pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat