Medi ambient

De nou, l'Empordà

L'incendi d'ahir recordava el foc que va cremar 10.000 hectàrees el juliol de l'any passat a l'Alt Empordà

Va ser el més important dels últims 25 anys

El foc d'ahir al Baix Empordà recordava inevitablement el gran incendi que va cremar més de 10.000 hectàrees a la comarca veïna de l'Alt Empordà el mes de juliol de l'any passat i que està considerat el pitjor de les comarques gironines dels últims vint-i-cinc anys. L'incendi es declarava a primera hora de la tarda en un aparcament del Pertús a causa d'una punta de cigarreta, que no ha permès trobar l'autor o autors del foc. Com ahir, la forta tramuntana que bufava aquell 22 de juliol del 2012 va fer avançar les flames tan ràpidament que en poques hores arribaven a les portes de la capital, Figueres.

El balanç va ser tràgic, amb quatre persones mortes. Dues d'elles van perdre la vida en aquest gran foc del nord de la comarca: una a Llers i l'altra a Agullana. I dues més en un segon incendi que es va declarar paral·lelament a Portbou. El segon foc va sorprendre els conductors que havien estat desviats per la carretera N-260 en quedar tallada la frontera. En veure's atrapats, van fugir de les flames corrent cap al poble. El pànic, però, va fer que una família francesa s'equivoqués de camí i anés a parar a un penya-segat. Un pare de 60 anys i la seva filla, de 15, van morir en llançar-se al mar. El foc va cremar durant 5 dies i va afectar 17 municipis. El que més va patir va ser Capmany, que va veure com gairebé tot el terme municipal quedava arrasat. Hi va haver centenars de persones desallotjades i nombrosos danys materials. La Generalitat va xifrar els agrícoles i forestals en 143,6 milions. A més, els municipis sumaven 1,3 milions d'euros més de desperfectes. Precisament, un any i escaig més tard, hi ha ajuntaments que encara esperen que acabin d'arribar les ajudes públiques.

LA XIFRA

10.000
hectàrees
van cremar, el juliol passat, a la comarca veïna de l'Alt Empordà. L'incendi va afectar disset municipis.

Un informe que ha enfrontat alcaldes i Interior

Un any després, la polèmica encara persegueix el devastador incendi i els seus efectes. Fa només un mes, un informe encarregat pel Departament d'Interior criticava la gestió dels ajuntaments en l'incendi. Els alcaldes, que es van enfrontar al foc a primera línia, es van encendre i responien a la Generalitat negant que les mancances en la gestió de l'emergència d'aquells dies fossin imputables només als ajuntaments. Finalment, Interior va admetre també mancances a la conselleria i no només al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell
educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona
BANYOLES

Detecten al Pla de l’Estany 50 colònies de gats amb 400 individus

BANYOLES

El 75% dels processos de justícia restaurativa a Tarragona i l’Ebre es van resoldre amb èxit l’any passat

TARRAGONA