Medi ambient

El Castor va provocar més d'un miler de sismes

Un estudi internacional, coordinat pel Centre Alemany de Ciències de la Terra, relaciona el magatzem de gas i els terratrèmols

Els de major magnitud es van originar a poca profunditat

No només els estudis de l'Institut Geològic i Miner, i de l'Institut Geogràfic relacionen la injecció de gas al magatzem de gas submarí Castor amb la crisi sísmica que hi va haver a la costa de l'Ebre els mesos de setembre i octubre del 2013, sinó que ara ho constata una investigació científica internacional liderada per Simone Cesca, del Centre Alemany de Ciències de la Terra. Així, mentre que el Ministeri d'Indústria està esperant el que diuen els experts internacionals que ha contractat, la revista tècnica Geophyiscal Journal International ha publicat un treball de recerca que relaciona la seqüència de terratrèmols a l'àrea de la plataforma Castor amb la injecció de gas.

I no van ser 600 els sismes que hi van tenir lloc, sinó que l'estudi sosté que en un període de 40 dies van registrar-se més d'un miler de terratrèmols, gairebé el doble dels localitzats inicialment. Amb la utilització de tècniques avançades, els científics determinen amb precisió on es van originar els sismes i com estan orientades les falles que van provocar els terratrèmols més grans. En aquest sentit, l'estudi sosté que l'activitat sísmica es limita a una regió molt petita, de menys de cinc quilòmetres i pròxima al jaciment on es va injectar el gas. Pel que fa als terratrèmols de major magnitud, van originar-se a una profunditat “anòmalament petita”, segons els autors de l'estudi científic, d'entre 1 i 3 quilòmetres sota el nivell del mar (el jaciment és a 2 quilòmetres sota el nivell del mar). És per això que l'estudi conclou que el més probable és que la injecció de gas desencadenés els sismes. Així, en augmentar la pressió per la injecció de gas s'hauria reduït la fricció entre falles relativament petites, la qual cosa va afavorir el moviment brusc dels blocs de roca.

A més, el treball científic assegura que les falles on es van originar els terratrèmols estan orientades de manera contrària a la principal, la falla Amposta, que no va generar cap dels sismes i que segella el magatzem submarí. El sisme de major magnitud registrat va ser de 4,3 graus en l'escala de Richter i va ser percebut per la població del Montsià i el Baix Maestrat.

També han participat en l'estudi la Universitat de Potsdam (Alemanya), la Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, l'Institut de Geociències de Madrid i l'Observatori de l'Ebre.

D'altra banda, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, va lamentar ahir la “mala premsa”que la gestió del Castor ha donat als magatzems de gas, que considera que són un “element clau”en el futur model energètic del país. Torres també va reclamar que la factura pel tancament del Castor no recaigui sobre el pressupost general de l'Estat ni sobre els usuaris.

LA FRASE

La factura pel tancament del Castor no ha de recaure sobre el pressupost de l'Estat
Pere Torres
SECRETARI D'EMPRESA I COMPETITIVITAT DE LA GENERALITAT

LA XIFRA

3
quilòmetres
sota el nivell del mar és la profunditat màxima a què es van registrar els sismes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Retransmissió radiofònica de la nova Orquestra Filharmonia

Girona
infraestructures

L’R3, R4, R7 i R12 afectades pel robatori de coure reuperen la normalitat

barcelona
MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Boldís
SERVEIS

Més freqüència de pas en el bus del Parc Nacional d’Aigüestortes

Pobla de Segur
societat

Mor Mari Valldeperas, històrica del voluntariat a Sabadell

societat

900 joves atesos en set mesos al servei d’acompanyament emocional del govern

barcelona
Girona

El PSC, indignat per la pèrdua de línies a La Baldufa

Girona
MEDI AMBIENT

El pàrquing regulat per accedir al pantà de Sau es reactivarà el dia 22

Sau
Medi Ambient

El pantà de Sau s’omple de curiosos per tornar a veure l’església envoltada d’aigua

barcelona