Medi ambient

L'Alt Maresme comença a recollir l'orgànica a les cases amb quatre anys de retard

Pineda ja treu al carrer els contenidors, Malgrat ho farà al novembre i Palafolls, al desembre

Santa Susanna ho defensa, però no té encara data

Tres dels quatre municipis que integren la Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans de l'Alt Maresme ja han anunciat que entre aquest mes i el desembre desplegaran la recollida selectiva de la matèria orgànica als domicilis. Pineda de Mar, la població més nombrosa, ja ha començat la campanya per repartir bujols a les cases i instal·lar els contenidors marrons al costat dels de la resta de fraccions. Malgrat de Mar encetarà la recollida l'1 de novembre i Palafolls vol iniciar la campanya també a principi de novembre, però no serà fins al desembre que la recollirà. Santa Susanna, segons va confirmar ahir l'alcalde, Joan Campolier (CiU), es troba en ple procés d'adjudicació del servei, “que inclourà també la fracció orgànica”. De moment, però, no hi ha cap data fixada.

Els ajuntaments, malgrat no treballar de forma conjunta, duran a terme campanyes molt similars per informar la ciutadania de la nova fracció que cal separar. En general, hi haurà informadors que visitaran els domicilis i facilitaran material als veïns, i es col·locaran els contenidors de color marró confiant que la bona voluntat i el sentit ètic dels ciutadans faci la resta. El porta a porta, més eficaç segons els experts, queda descartat per car en tots els pobles. El desplegament de la recollida de l'orgànica té l'incentiu d'una subvenció per part de l'Agència de Residus que, com a mínim el primer any, abaratirà significativament la inversió municipal.

Estratègies

Des de Pineda de Mar, el regidor de Medi Ambient, Jordi Masnou (CiU), explica que des d'ara fins a la primavera la recollida es farà “un dia sí i un altre no fins a trobar la periodicitat adequada”. En aquest sentit, es preveu que a l'estiu e buidatge dels contenidors augmenti. La recollida de la brossa a Pineda no està externalitzada i s'han hagut de quadrar horaris i torns entre els membres de la brigada per assumir els canvis que comportarà en el servei. “També haurem de comprar un camió nou, una inversió d'uns 120.000 euros”, destaca el regidor, que afegeix que “convèncer el ciutadà que ha de fer el gest és bàsic per a l'èxit de la iniciativa”.

Pel que fa a Malgrat de Mar, el regidor de l'àrea responsable, Joan Mercader (PSC), defensa que el seu govern “creu en la recollida selectiva” i recorda que des del 2010 la fracció orgànica es recull als grans productors, com ara restaurants i hotels.

Amb els 100.000 euros obtinguts de la subvenció faran una campanya “casa per casa per donar tota la informació possible als veïns”. Ho completaran amb xerrades sectorials i actes a les escoles “per garantir la màxima conscienciació”. Mercader creu que la incorporació de la recollida selectiva de l'orgànica “no ha d'afectar la taxa d'escombraries”.

Informar, bàsic

Per Josep Rueda (PSC), regidor de Medi Ambient de Palafolls, no serà fins al desembre, “amb temps suficient per haver informat àmpliament els veïns sobre com han de fer una separació correcta”, que es començarà a recollir la brossa orgànica. Després, cap al febrer, es veurà si l'ús que es fa del contenidor marró fa possible retirar alguns de rebuig o espaiar el seu buidatge.

LA XIFRA

3
municipis
de l'Alt Maresme dels quatre que encara no fan la recollida selectiva de l'orgànica ja comencen a fer-la.

Un llarg camí amb entrebancs i poca disponibilitat

El nucli dur de l'Alt Maresme –Pineda, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna– normalitzarà la recollida selectiva després de quatre anys d'estira-i-arronses. La zona turística per excel·lència de la comarca, amb una població que triplica la de l'hivern, havia d'haver començat la recollida de l'orgànica quan marcava la llei, però dificultats econòmiques, manca de consens polític per tirar endavant el servei i la falta d'un espai condicionat per recollir la nova fracció van fer allargar en el temps una situació que ja està normalitzada a la resta del Maresme. La recollida als grans productors ha estat la mostra de bona voluntat que, tot i això, no ha evitat que aquests pobles paguessin molt més cara la tona de rebuig que enviaven a la planta de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona