Medi ambient

Patrimoni

Tot un món sota terra

Malgrat de Mar organitza una trobada d'experts per saber més sobre les mines de Can Palomeres

L'espai és conegut pel fer de ser una importat colònia de ratpenats

Amaguen una de les colòniesde ratpenats més importants que hi ha a Catalunya

Les mines de Can Palomeres, a Malgrat de Mar, van ser a principis del segle XX l'epicentre de l'activitat econòmica del municipi. D'aquestes mines se n'extreia ferro que, a través d'un sistema de cables aeri, es feia baixar de la muntanya al mar, on es carregava en vaixells camí d'Anglaterra. Un cop abandonades per la mà humana, les seves cavitats van atreure diferents espècies de ratpenats que amb el temps han donat pas a una de les colònies més importants de Catalunya d'aquests animals. Amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de les mines i aprofitant la presentació del llibre El tresor ecològic de les mines de Can Palomeres: els ratpenats, que han fet els experts del departament de biologia animal de la UB i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio), Jordi Serra-Cobo i Marc López Roig i el naturista Xavier Bayer González, l'Ajuntament reuneix avui un grup de professionals en les primeres jornades sobre aquest espai. Es tracta, com assegura el regidor de Territori i Sostenibilitat, Joan Mercader, “d'anar un pas més enllà per valorar un patrimoni poc explotat i darrerament molt estudiat”. Així, a l'indiscutible valor biològic de les mines s'hi afegeix la importància paisatgística, arqueològica i espeleològica que els responsables d'aquestes àrees descobriran avui en la trobada. En aquest sentit, Mercader explica que el consistori fa temps que treballa en un seguit d'estudis els resultats dels quals es donaran a conèixer avui, com ara un de la Diputació que proposa les accions que cal dur a terme per conservar adequadament les mines de Can Palomeres com a espai natural. “Parlem d'uns terrenys que són privats, on no es pot construir res, i que pertanyen a la Xarxa Natura 2000”, assenyala el regidor. Aquesta protecció de la zona permet a l'Ajuntament treballar amb tranquil·litat i “pensar molt bé” quins han de ser els passos per poder convertir les mines en un lloc visitable “sense malmetre la riquesa ecològica que amaguen les seves galeries”. A més, les jornades es plantegen com a procés participatiu obert a la ciutadania perquè aquesta aporti idees i propostes per prioritzar les accions que s'han de dur a terme.

D'altra banda, aquest futur que es preveu per a l'espai no es vol gestar sense la col·laboració de les entitats locals, que van ser les primeres a cridar l'atenció sobre les mines. Destaca la participació en les jornades del Grup Excursionista Malgratenc, els membres del qual són grans coneixedors i defensors de les mines i van col·laborar estretament en un dels primers llibres escrits sobre l'indret, Les mines de can Palomeres de Malgrat de Mar, de Ferran Cardona, Josep Cuenca i Francesc Xavier Zamarra.

Precisament un altre llibre, el que van presentar ahir els experts sobre ratpenats, va ser descrit pels seus autors com una oportunitat per divulgar i valorar la importància ecològica i epidemiològica que tenen els ratpenats, uns animals sovint poc valorats però imprescindibles per garantir el sempre fràgil equilibri natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El CCM diu que s’ha estalviat 2,11 milions d’electricitat des del 2021 pel sanejament d’aigües

Mataró
ensenyament

L’exposició ‘Vedruna, 200 anys fent història’ s’inaugura a Girona

Girona
GIRONA

Talaran uns 150 arbres morts en 40 carrers de la ciutat

GIRONA
societat

L’arquebisbe dessacralitza l’Església de l’Esperit Sant tot i la resistència dels feligresos

barcelona

Premià de Mar tira endavant amb el nou model de selectiva enmig de les protestes veïnals

premià de mar
girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona