Medi ambient

Els caçadors de barraca, decebuts perquè enguany tampoc podran caçar

Medi Ambient continuarà estudiant el grau de selectivitat d'aquest mètode cinegètic

«Per als de la Catalunya central, sí; però per a nosaltres, no», es lamentava el portaveu de l'Associació Cinegètica de Barraquistes de Catalunya, Xavier Fontana, després de saber que finalment enguany els caçadors de barraca tampoc podran practicar aquesta modalitat cinegètica tan arrelada a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, però prohibida per la Unió Europea, que la considera un tipus de caça massiva i no selectiva. «Al final, aquesta tradició s'acabarà perdent, perquè l'any passat ja no es va caçar i enguany tampoc», va afegir Fontana.

Després que l'Audiència de Tarragona determinés abans de l'estiu que aquest tipus de caça amb vesc no es pot considerar un delicte penal equiparable al verí o la dinamita, com sostenien la fiscalia de Tarragona i els grups ecologistes, els caçadors de barraca creien que el Departament de Medi Ambient iniciaria nous tràmits per legalitzar-los i que ho faria a través del decret que autoritza la captura de fringíl·lids amb vesc a la Catalunya central. «A la barraca, l'animal també es captura viu i fins i tot ens hauríem compromès a deixar anar els ocells capturats», va afegir Fontana. Divendres, els barraquistes es van reunir amb la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, que els va informar que la resolució dels fringíl·lids no inclourà finalment la caça en barraca, però que Medi Ambient continuarà els estudis iniciats la temporada passada per establir si realment aquest tipus de modalitat cinegètica és massiva i no selectiva, com asseguren els detractors d'aquest mètode de caça. «És positiu que es facen aquests estudis i de fet els de l'any passat ens vénen a donar la raó», va assenyalar el portaveu dels barraquistes, que –ara com ara– va descartar cap acte reivindicatiu o de protesta.

De tres a cinc barraques

L'estudi sobre la caça en barraca que l'any passat va impulsar Medi Ambient i que va encarregar al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya continuarà enguany i passarà d'estudiar tres barraques a cinc, segons va avançar el director territorial de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno. S'hi afegiran dues barraques més, situades a l'interior del Montsià i envoltades de conreus d'oliveres –les de l'any passat estaven pròximes a camps citrícoles–. «L'hàbitat és diferent i, per tant, els resultats poden ser uns altres», va indicar Gimeno. L'estudi de l'any passat es va fer durant dotze dies en tres barraques. Només una emprava el vesc per atrapar els ocells i en aquesta es van enganxar menys aus protegides –101 tords i només vuit exemplars d'espècies protegides–: això indica un elevat grau de selectivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.