Infraestructures i serveis

INFRAESTRUCTURES

El Consorci gestiona l’abastament d’aigua en alta de quatre pobles més

Es tracta de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar que s’adhereixen al servei del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona

L’ens supramunicipal ha assumit la titularitat de les instal·lacions necessàries per desenvolupar el servei, entre elles l’embassament de Portbou

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona gestiona l’abastament d’aigua potable en alta de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva del Mar, des d’aquest octubre. És la culminació d’un procés engegat molts mesos enrere i amb el vistiplau dels mateixos municipis, que van donar-hi llum verd en els respectius plens.

A partir d’ara, doncs, el Consorci d’Aigües incrementarà entre un 10 % i un 15 % el volum d’aigua lliurada a la zona nord, que el 2022 va ser de 5.281.747 m3. En el total de les tres zones (nord, centre i sud), va subministrar més de vint-i-dos milions de metres cúbics (22.684.605 m3) l’any passat.

Fins ara, aquestes quatre poblacions de la Mar d’Amunt, totes membres fundadors del Consorci d’Aigües, només en rebien el servei de sanejament en alta de les aigües residuals urbanes. L’abastament en alta se’l gestionaven elles mateixes.

El traspàs de competències també inclou el de la titularitat de les instal·lacions que es requereixen per desenvolupar aquest servei. La principal és l’embassament de Portbou, amb una capacitat de 130.000 m3, fins ara de titularitat municipal. Es tracta d’una instal·lació que requereix millores i, en aquest sentit, està previst invertir-hi més de dos milions d’euros en els propers anys, a través de fons propis del Consorci d’Aigües i ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Ara mateix, ja s’estan redactant els projectes de rehabilitació dels desguassos de fons, d’auscultació, de reparació del cos de la presa i de les connexions del sistema d’abastament en alta; actuacions que s’aniran executant progressivament. Paral·lelament, el Consorci d’Aigües ja ha contractat també la redacció del pla d’autoprotecció i la revisió de seguretat de la presa.

A Portbou, el tractament posterior de les aigües es porta a terme a l’ETAP (estació de tractament d’aigua potable). Per completar l’abastament en casos de sequera o d’avaries de la xarxa, es compta amb un pou nou i una planta de tractament d’osmosi inversa amb remineralització posterior.

A Colera, el subministrament d’aigua potable es fa des d’un pou al costat de la riera, des del qual es pot impulsar directament al dipòsit o, depenent de la qualitat de l’aigua, a una planta de tractament mitjançant osmosi inversa.

Per la seva part, el Port de la Selva efectua l’abastament en alta des de dos pous de quinze metres de profunditat cadascun situats a la llera de la riera de Romanyac. Des d’allà, l’aigua s’impulsa al dipòsit municipal ubicat al puig de les Forques, a la urbanització el Mirador.

La Selva de Mar disposa d’una única captació, formada per un pou situat als afores, davant l’ermita de Sant Sebastià, i que bomba aigua directament al dipòsit municipal.

L’adquisició de totes aquestes instal·lacions també ha motivat que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona incrementi substancialment el seu pressupost per a l’exercici 2024 per fer front als nous serveis que ofereix. Per primer cop, superarà els cinquanta milions d’euros (51,5 milions d’euros), dels quals un 55 % corresponen a abastament, segons es va aprovar en el Ple de l’ens aquest dimarts.

«La nostra prioritat és oferir un servei de màxima solvència i eficiència i creiem que aquests municipis de l’Alt Empordà sortiran beneficiats de la incorporació al nostre servei d’abastament en alta», ha subratllat el president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva