Infraestructures

La Vall d'en Bas du les viandes i el ramat a la vitrina

Comencen a construir a Can Trona el nou museu del camp, que recollirà i difondrà el model de vida pagesa que caracteritza el municipi

El futur equipament ha de ser un revulsiu social i cultural

Hi ha equipaments museístics que ratllen la gratuïtat pel que fa a la seva motivació. No és el cas de l'Ecomuseu de la Vall d'en Bas, que ara s'ha començat a construir als paratges de Can Trona. És més, el nou museu és un deute històric amb la pagesia d'aquest municipi i, per extensió, de tot el país. Es pot dir que és un element de dignificació de l'activitat agrària que ha donat forma al paisatge de la vall i a tota una manera d'entendre la vida. L'agricultura i la ramaderia i tot allò que se'n deriva formen part de l'ADN dels veïns de la Vall d'en Bas.

El cos central de l'Ecomuseu de la Vall d'en Bas serà una àmplia col·lecció etnogràfica de maquinària, eines i utillatge recollits, i en procés de recollida –l'Ajuntament ha fet una crida a tots els veïns a fer-hi aportacions–, relacionada amb l'activitat agrària. Però també disposarà d'elements etnogràfics domèstics (dels masos), festius, religiosos i lligats a les tradicions de la zona.

Segons el projecte museístic, creat per Emblema Espais Visuals, el concepte de museu, però, és molt més ampli i lliga amb la voluntat de crear un parc agrari que preservi i promocioni els usos agrícoles de la vall i que ofereixi serveis tècnics i educatius. Es pretén també que formi un tot amb el Centre de la Sostenibilitat Territorial, amb seu a Can Monjo de Sant Privat d'en Bas, que promou una nova cultura del territori arran dels anys de debat i mobilització a l'entorn del túnel de Bracons, i amb el futur centre d'interpretació històrica de la Vall d'en Bas que promou la Fundació Moret i Marguí.

L'Ecomuseu està fonamentat, altrament, en dos aspectes rellevants. Per una banda s'ha de convertir en la porta d'entrada de la vall –està situat als accessos garrotxins de l'eix Vic-Olot pel túnel de Bracons– i per això hi haurà un espai per a una oficina de turisme, i, també pel mateix motiu, tindrà una zona on els visitants podran entrar en contacte amb la realitat del territori de manera fàcil i sintètica. De fet, la boca garrotxina del túnel és a pocs metres del futur museu. D'altra banda, serà un equipament que, més enllà de la part expositiva, ha de convertir-se en un vertader motor social i cultural del municipi. A més de disposar d'una sala d'actes i d'una altra de tallers, d'una mediateca, d'exposicions temporals i d'alguns espais de lliure accés (com un bar i una botiga), el nou equipament serà un centre promotor de recerca, difusió i promoció de la cultura i de l'activitat professional agrària, i també de la cultura popular lligada a les tradicions del municipi.

L'Ecomuseu tindrà un organigrama d'un gerent, un responsable de l'àrea de patrimoni i suport administratiu. L'Ajuntament espera un públic sobretot jove i escolar i familiar.

LA DATA

1980
És l'any en què
es va formular el primer projecte d'Ecomuseu, però únicament com a museu del camp

LA XIFRA

1,2
Són els milions
d'euros que costa construir i equipar el nou equipament museístic de la vall

Terra de qualitat i paisatge

El municipi de la Vall d'en Bas té les terres agrícoles de més qualitat del país –ho certifica un estudi de la Generalitat– i un paisatge de postal –alguns racons es coneixen com la petita Suïssa–. Per això, en aquest cas, encara és més important que l'edifici que s'ha projectat s'integri al màxim possible al territori i que sigui un dels anomenats edificis verds. Tindrà un total de 2.400 metres quadrats i estarà situat a Can Trona, a la carretera de Joanetes, a tocar de l'Hotel Vall de Bas. Tindrà un espai d'aparcament per a tot tipus de vehicles, un punt de trobada per a l'inici de rutes, un punt de lloguer de bicicletes i senyalització direccional i informativa. L'edifici serà verd, és a dir, que s'ha optat per un model d'arquitectura bioclimàtica, que, de fet, és una aposta del pla d'ordenació urbana municipal per als nous edificis. Així, el sistema constructiu serà sostenible i s'optarà per l'eficiència ecològica i per l'autoeficiència energètica. A part de l'exposició permanent, hi haurà una sala d'exposicions temporals, aules i tallers, una sala d'actes, una mediateca especialitzada sobretot en temes de la Vall d'en Bas, un espai de reserves i una àrea de treball i de logística. Hi haurà, a més, la nova oficia de turisme, un bar i un espai de botiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA