L'Ajuntament de Girona detecta que el carrer Barcelona es va asfaltar amb amiant el 1982

Es replanteja el reasfaltatge i no retirarà l'asfalt existent com havia previst, sinó que hi farà una capa a sobre

L'alcalde en funcions, Joan Pluma, i la tinenta d'alcalde de Mobilitat, Isabel Salamaña, van exposar ahir aquesta qüestió en una roda de premsa, sobre el qual van dir que ells havien estat els primers sorpresos en conèixer el resultat de les mostres analitzades.

Els treballs inicialment previstos al carrer Barcelona eren retirar l'asfalt existent i posar-hi una nova capa a sobre fins a situar-lo a la cota correcta respecte de la vorera. Per a això, i per conèixer la fondària de l'asfalt existent, tenint en compte que a sota hi ha llambordí, l'empresa que ha de fer l'obra va prendre unes mostres i les va portar al laboratori, que va detectar l'amiant. Arran d'això, i del risc que suposaria remoure l'amiant, per la seva toxicitat un cop es desprèn en pols a l'aire, l'Ajuntament va encarregar un informe a l'empresa Ferrolezama per veure si hi havia presència d'amiant en l'ambient i en quins nivells es troba en l'asfalt. L'informe revela que les mostres de l'aire estan per sota de la normativa espanyola i no presenten risc per la salut, i determina que en el paviment hi ha una concentració del 2,28% respecte del total del material que conforma l'asfalt al tram afectat, des de l'Hipercor fins a la ronda Ferran Puig, en una distància d'1,800 quilòmetres. L'estudi indica també que l'amiant detectat és de la varietat, anomenada crisotil, una de les menys nocives, segons va explicar Salamaña.

Després d'haver estudiat la situació, l'Ajuntament ha decidit fer igualment les millores en l'asfalt, que començaran el dia 17, però de diferent manera en el tram afectat. En el tram no afectat, entre Mas Gri i l'Hipercor, l'actuació es farà com s'havia previst, retirant el ferm existent i reposant el nou, però en el que conté amiant, només s'hi col·locarà una capa d'asfalt d'entre 2 a 5 centímetres, de manera provisional. Mentrestant, el govern encarregarà un projecte per a l'any vinent, que estableixi com s'ha de retirar l'amiant de la via perquè no hi hagi risc per a la salut.

Hi ha perill per als veïns?

L'informe de l'empresa especialitzada Ferrolezama conclou que no hi ha risc per a la població, perquè les mostres corresponents a la presència de fibres d'amiant a l'aire presenten una concentració molt baixa. En totes les anàlisis, segons diu el text, apareixen valors de referència inferiors a la normativa espanyola, fins i tot valors per sota dels límits més restrictius, com ara els de referència dels Estats Units i el Regne Unit. S'han pres mostres a tres punts del carrer Barcelona: en concret, a l'altura dels números 201, 79 i 13, durant un temps de 63 minuts en cadascun dels punts. Pel que fa al mostreig del paviment, dóna positiu en amiant, de la varietat crisotil, amb una concentració del 2,28% respecte del total del material del paviment. L'empresa va efectuar aquests treballs els dies 29 i 30 de juliol, a petició de l'empresa UTE Carrers, que ha de fer les millores a l'asfalt del carrer Barcelona.

Què s'hi farà ara?

L'Ajuntament ha hagut de prendre decisions arran de la detecció de l'amiant. Ha decidit tirar el projecte endavant, inclòs en el fons estatal d'inversió local, però modificant el projecte del tram afectat, per tal d'evitar el risc de contaminació. Així, manté com està prevista l'actuació al ferm entre Mas Gri i l'Hipercor, retirant l'actual i col·locant-hi el nou, i fer de manera provisional la del tram afectat, des de l'Hipercor fins a la ronda Ferran Puig. D'aquesta manera, en aquest últim tram, l'actuació es basarà només la col·locació d'una fina capa d'asfalt per millorar el ferm però sense remoure l'actual per evitar la contaminació que podria produir l'amiant si es toqués. Els treballs es faran de nit. La reducció de l'obra comportarà una disminució de la despesa, que s'aprofitarà per asfaltar altres carrers, com un tram del carrer Pedret, una part del carrer Güell o del carrer Joan Alsina.

Com es traurà l'amiant?

El govern municipal compta retirar en el futur l'amiant del carrer Barcelona, coneixedor que és una actuació molt complexa i que «ningú més ha afrontat» en una dimensió d'aquestes característiques, en opinió de l'alcalde en funcions, Joan Pluma. De moment, l'Ajuntament preveu encarregar un projecte per veure com es pot dur a terme aquesta actuació, que s'ha de fer d'una manera determinada i per a la qual calen molts recursos. Sembla que hi hauria dos mètodes. Un seria extreure l'amiant cobrint l'espai on es treballa amb una mena de cúpula, i els treballadors haurien d'anar totalment protegits amb roba especial i caretes. L'altre seria fer servir una màquina, de la qual només n'hi ha dues a tot Europa, que fondria l'asfalt. Els dos mètodes són molt cars, i per això l'Ajuntament compta demanar ajuts a l'Estat i la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins