Societat

Maniobres militars polèmiques

L’exèrcit espanyol s’exhibeix de nou al Pla de l’Estany

Els militars van ser ahir al matí a Serinyà, Fontcoberta i Vilademuls, on van causar l’alarma d’alguns veïns i les queixes dels alcaldes perquè no els havien avisat de la seva presència

El pas de militars en maniobres per diferents municipis del Pla de l’Estany, ahir al matí, va esverar força veïns i va provocar la indignació dels alcaldes. Tal com va passar al mes de maig a la mateixa comarca, ahir els ajuntaments tampoc havien estat avisats pel Ministeri de Defensa.

“Ja sabem que fan el que volen, però podrien alertar-nos i així nosaltres podríem haver avisat els veïns; és una qüestió de simple cortesia”, va manifestar Josep Antoni Ramon, alcalde de Serinyà (ERC). Ell mateix els va veure caminar, armats, pel costat de l’ajuntament i la llar d’infants, entre les nou i les deu del matí.

Els militars –una companyia del Cos d’Operacions Especials, COE, segons uns testimonis– van ser vistos també caminant per Vilavenut (Fontcoberta), així com pel costat de l’escola de Sant Esteve de Guialbes i per camins del poble d’Ollers, al terme de Vilademuls. Tant l’alcalde de Fontcoberta (Joan Estarriola, d’ERC) com el de Vilademuls (Àlex Terés, PDeCAT) van reaccionar en la mateixa línia que el seu homòleg de Serinyà. Terés, a més, va assenyalar el perill que representava la presència de militars armats un dijous, el dia de la setmana en què surten les colles de caçadors de senglars. Segons el seu parer, si els militars haguessin explicat per on pretenien passar, ell hauria avisat els caçadors que no anessin per aquella zona, per evitar un possible accident.

“Inseguretat”

Tots tres alcaldes van rebre trucades de veïns, generalment esverats. “Des de l’1 d’octubre –hi va afegir– la percepció dels veïns sobre les forces de seguretat espanyoles ha canviat moltíssim perquè tothom tenia un veí o un parent que era a Garrigàs o a Esponellà i va veure que unes forces que en un principi havien de transmetre tranquil·litat el que transmeten és una certa inseguretat i una certa por a la violència.”

Per l’alcalde de Vilademuls, la presència dels soldats ahir va semblar “més una demostració de força que no pas que vinguin a passejar”.

LA FRASE

Des de l’1 d’octubre la percepció dels veïns sobre les forces de seguretat espanyoles ha canviat moltíssim
Àlex Terés
ALCALDE DE VILADEMULS

La comarca els va rebutjar al maig

Ahir feia sis mesos justos del precedent més immediat de la presència de militars al Pla de l’Estany. Els van veure el 9 de maig a Banyoles, Porqueres i Serinyà i, com en aquesta ocasió, aquelles maniobres no es van notificar a cap ajuntament. Aquell dia també es van veure militars als municipis garrotxins de Sant Ferriol i Besalú. Tant la presència dels soldats com el fet que no els ho haguessin notificat va provocar les queixes dels consistoris, que van aprovar sengles mocions de rebuig.

A més, el Consell Comarcal va recollir l’estat d’ànim d’aquells municipis i de la resta del Pla de l’Estany i va aprovar per unanimitat un text sobre “la desmilitarització” de la comarca, en què es demanava que cessessin les activitats militars als espais que no siguin estrictament militars, entre altres raons perquè Catalunya aposta per una cultura de la pau i no per una cultura de la violència. En la moció, consensuada pels tres grups representats al ple de l’ens comarcal (el PDeCAT, ERC i la CUP), s’assenyalava també l’increment del nombre de soldats destinats a Catalunya que hi havia hagut els darrers anys, així com l’augment de la seva activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona