Continua la retirada de troncs i la neteja de camins prop de Collserola

A Valldoreix, la llenya es tritura i es converteix en biomassa que després es destina a les centrals tèrmiques d'Itàlia

A Valldoreix, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, encara continuen les tasques de neteja de boscos un any després que aquesta àrea resultés afectada per la ventada del 24 de gener. Les actuacions es destinen a la neteja de marges un cop s'han retirat els troncs més grans. En aquest terme encara es poden observar troncs apilats en espera que una màquina els trituri i els converteixi en biomassa que es destinarà a centrals tèrmiques d'Itàlia. Divendres s'havien de triturar els troncs en un camió de gran tonatge, però el fang de les últimes pluges va impedir al conductor fer la maniobra. L'acumulació de fang ha estat el darrer obstacle que s'han trobat els responsables de la neteja en els últims dies, i comportarà que la retirada de tots els arbres encara s'endarrereixi més.

A més a més, a Valldoreix continua treballant-hi des del mes d'octubre una patrulla del Departament d'Interior de la Generalitat formada per vuit operaris i un cap per netejar els marges dels camins principals i acabar de treure les soques que han quedat després de la retirada dels troncs. Aquests treballs s'allargaran fins al mes de març.

Sense mercat per a fusta

A les feines feixugues per retirar els arbres que hi ha tombats –entre Sant Cugat i Valldoreix van caure prop de 80.000 arbres només en zones urbanes i al costat de vials–, s'hi va afegir més tard la gestió de la llenya, ja que eren moltes les serradores que tenien estoc de fusta i rebutjaven més material. Al terme municipal de Sant Cugat, una part important dels troncs es va portar a la planta de compostatge de Can Calopa, però actualment i després d'un conveni per mitjà del Departament de Medi Natural de la Generalitat, l'EMD de Valldoreix va contractar l'empresa Forestals Soliva, que a més de retirar els troncs també s'encarrega de gestionar-ne l'eliminació, en aquest cas com a biomassa que s'envia a Itàlia en vaixells per a les calderes de centrals tèrmiques italianes, segons explica Pau Alonso, responsable de Medi Ambient de l'EMD de Valldoreix.

Els responsables assenyalen que tot i que la feina encara continua, l'estat en què es troba el bosc actualment és bo, i més després de la imatge que oferia l'endemà de la ventada, quan ni els més optimistes pensaven que es podria netejar tot el bosc. De fet, encara són molts els arbres que hi ha tombats a l'interior de Collserola, uns arbres que per l'orografia del terreny, la poca accessibilitat i el cost de la retirada quedaran a terra. Marià Martí, gerent del Consorci del Parc de Collserola, assenyalava divendres que durant les tasques de retirada de troncs van haver de prioritzar els camins i les franges, i que són aquestes zones les que actualment estan més bé. Segons Martí, les zones amb un risc d'incendi més alt són precisament aquestes, les més pròximes a camins forestals i marges, i ara ja estan pràcticament netes.

Un factor en el qual van coincidir tant la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat, Marta Subirà, com el gerent del parc de Collserola és la falta de dispositius per retirar tots els arbres tombats en totes les hectàrees del parc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA