Societat

fira gastronòmica

Setze maneres diferents de degustar el fesol

En la fesolada, el gran atractiu de la Fira de Sant Antoni de Santa Pau, es preveu cuinar tres-cents quilos de fesols

Una de les grans festes de Sant Antoni arriba diumenge a Santa Pau, a la Garrotxa. La vila queda literalment farcida de parades d’artesans i de diverses activitats, com ara cercaviles, concerts i la tradicional benedicció dels animals. El plat fort de la diada arriba, però, a les 12 del migdia, amb l’esperada fesolada, que homenatja un dels productes més preuats de la zona, el fesol. Setze restaurants, del municipi, d’Olot, de Mieres i de la Vall d’en Bas, ofereixen diversos plats amb el llegum com a protagonista. Però cal espavilar-se, ja que de seguida la plaça queda plena –cada any se solen vendre al voltant de 2.500 tiquets i cuinar uns tres-cents quilos de fesols–. Trufa de xocolata blanca amb fesols, coca de matafaluga amb fesols, volcanets dolços de fesols, crema de fesols amb salsa americana, gambes i trompetes de la mort, patata farcida de fesols, amanida de fesols, civet de senglar amb fesols, fesols amb cloïsses i hummus o fesols amb botifarra esparracada, són algunes de les delícies que es podran tastar enguany. El preu del tiquet és de 6 euros i inclou 4 degustacions. Tanca el tastet el lliurament del Fesol d’Or 2018.

Quant a novetats, se’n presenten poques, ja que “la fira funciona, per això seguim la línia dels darrers anys”, comenta Josep Companys, alcalde de la població, que si el temps acompanya espera que passin per la fira unes 4.500 persones i un centenar de firaires. La fira del fajol de Batet (Olot), la castanya de Viladrau, el vermut Yzaguirre i els iogurts de La Fageda de Santa Pau són els productes convidats de la mostra d’aquest any, que s’enceta ja demà al vespre amb un concert i ball a càrrec de l’acordionista Zdzislaw Grygus, l’actuació del mag Sanyes i un tastet de farinetes i ratafia (www.santapau.cat).

Blancs, menuts i arrodonits

Els fesols de Santa Pau són blancs, menuts i arrodonits. Un gust molt suau els fa únics, gràcies principalment a la terra volcànica de la Garrotxa en què són cultivats. Malgrat la sequera de l’estiu i la sembra tardana de moltes parcel·les, la collita de fesols d’enguany ha estat similar a la de l’any passat, que va superar la vintena de tones. A més, fonts de la denominació d’origen protegida –els fesols tenen aquest reconeixement des del 2015– han informat que la qualitat dels fesols d’enguany serà bona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva