Salut

Èxit d'una nova eina per a malalts de Parkinson

L'Institut de l'Ebre i l'Associació de Parkinson de les Terres de l'Ebre promouen un bolígraf per estabilitzar l'escriptura

El centre n'ha imprès unitats en 3D que s'han començat a testar amb èxit

Tecnologia i salut van de bracet, un cop més. L'Institut de l'Ebre ha compartit amb l'Associació de Parkinson de les Terres de l'Ebre (APTE) un prototip de bolígraf que millora i facilita l'escriptura a les persones afectades de Parkinson. El professor de fabricació mecànica de l'Institut de l'Ebre, Rosendo Ferri, amb el seu grup d'alumnes ha imprès en 3D diversos bolígrafs, el prototipus del qual i el programari d'ús lliure i gratuït van ser desenvolupats a l'Escola del Treball de Barcelona dins el projecte InnovaFP com a proposta realitzada per l'ONG Centre del Trastorn del Moviment de Xile.

Durant dues sessions, la terapeuta ocupacional de l'APTE, Naima Bascó, ha pogut entrenar en l'ús d'aquest bolígraf un dels usuaris que participa en les sessions de teràpia ocupacional a Deltebre. El bolígraf està dissenyat de manera que el centre de gravetat coincideix amb el punt de recolzament.

El dit índex aprofita el propi pes de la mà per exercir pressió sobre el paper. Fomenta la posició natural del canell, estabilitza i permet a la persona relaxar-se, de manera que redueix la fatiga. La forma d'anella assegura que els dits no llisquen cap avall i ajuda a millorar el traç en l'escriptura.

Des del centre d'ensenyament expliquen que s'ha contrastat que aquest bolígraf facilita l'accés a l'escriptura, però s'ha d'acompanyar les persones perquè sàpiguen com utilitzar-lo i donar-los estratègies. Les mateixes fonts avisen que aquest bolígraf és útil per a persones amb tremolors i rigidesa moderada.

La Federació d'Entitats Socials de les Terres de l'ebre, terapeutes i professors es plantegen anar introduint millores que podrien augmentar l'eficiència d'aquest bolígraf.

LA XIFRA

2
sessions
són les que ha realitzat la terapeuta ocupacional amb un usuari a Deltebre

Objectiu: eines per millorar la vida diària

Els malalts de Parkinson o altres tipus de trastorn del moviment veuen afectades la funcionalitat i l'autonomia a conseqüència de símptomes creixents com la rigidesa, tremolors, pèrdua de la marxa i d'equilibri. Això planteja la necessitat de crear productes de baix cost per ajudar-los a minimitzar-ne els efectes. El bolígraf per estabilitzar l'escriptura seria un dels darrers exemples. La tecnologia d'impressió 3D està evolucionant, amb múltiples usos per a la salut i la millora de la vida diària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans