Salut

salut

noves tecnologies

Web amb exercicis per fer rehabilitació cognitiva

El programa en línia EM-Line! Memory està pensat perquè pacients amb trastorns neurològics facin recuperació des de casa de manera gratuïta

Hi ha un miler de malalts amb esclerosi múltiple

Els pacients amb trastorns neurològics, especialment els que tenen esclerosi múltiple, tenen a la seva disposició un programa en línia gratuït per fer rehabilitació cognitiva des de casa. Es tracta del programa EM-Line! Memory, concebut per dos professionals de l’hospital Josep Trueta de Girona, el neuropsicòleg Jordi Gich i el neuròleg Lluís Ramió, cap del servei de neurologia del Trueta i del Santa Caterina. El programa es presenta a través del web www.em-line.com i ofereix tres tipus de llicències: per a pacients, que s’han de registrar i poden gaudir de 45 minuts diaris de rehabilitació; per a professionals, que podran tenir un control de l’evolució dels seus pacients, i per a investigadors, amb un apartat concebut per a professionals i centres que duguin a terme recerques basades en la rehabilitació neuropsicològica. “En els pacients d’esclerosi múltiple vam veure que des del moment del diagnòstic fins que apareix la discapacitat física, hi havia un buit d’anys en el tractament cognitiu, al llarg dels quals els pacients seguien fent les activitats de la vida diària però no milloraven la funció cognitiva”, va explicar ahir el doctor Gich. “L’objectiu principal amb els pacients amb esclerosi múltiple va ser proporcionar-los el material perquè puguin fer rehabilitació des de casa seva, sense interferir en la vida diària, amb la implicació de la família i a cost zero per a ells”, va afegir. I és que en pacients amb EM el trastorn cognitiu és un símptoma freqüent que sol tenir una repercussió negativa en les activitats de la vida quotidiana. Tenint en compte les diverses fases de la malaltia, un 44% de les persones afectades pateixen un deteriorament cognitiu, de menor o major intensitat. A través d’un pla pilot que es va fer al Trueta, es va comprovar que, sis mesos després de fer els exercicis de rehabilitació, s’havien produït millores en les funcions cognitives pel que fa, per exemple, a memòria visual i també a una planificació i execució més ràpida de les accions. A més dels pacients amb esclerosi múltiple (EM) –a la regió sanitària de Girona n’hi ha identificats un miler–, poden beneficiar-se d’aquest programa pacients que hagin tingut un ictus de poca gravetat o que hagin resultat afectats per politraumatismes cranioencefàlics.

El doctor Ramió va destacar que aquest programa és un exemple d’èxit que sorgeix d’una necessitat clínica. “Detectem un problema, investiguem com resoldre’l, això té uns resultats científics i després ho retornem a la societat; és a dir, que d’alguna manera es tanca el cercle”, va exposar.

El disseny d’aquest web, disponible en català, castellà i anglès, ha rebut el suport de Jordi Freixenet i Rafel Garcia, de la UdG, i de matemàtics especialistes en la creació de jocs, lingüistes i enginyers informàtics. Tot l’equip d’investigadors forma part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). El programa es va presentar ahir en el transcurs d’una jornada que va tenir lloc a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona i que va reunir prop de 140 professionals de la neuropsicologia, la psicologia clínica, la neurologia, la medicina rehabilitadora, la logopèdia i la teràpia ocupacional, i també representants d’associacions de pacients amb malalties neurològiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES