Salut

Més places de formació per pal·liar la saturació als CAP

Mig any després de la vaga, el 75% de la plantilla de metges assegura tenir encara un nivell de visites excessiu

Salut amplia en 83 les places de metges interns residents per a l’any vinent

Sis mesos després que els metges es plantessin per la precària situació de l’atenció primària en la sanitat pública, els acords pactats amb l’Institut Català de la Salut estan implementant-se amb lentitud. S’ha oficialitzat l’ampliació de jornada per als professionals que han volgut assumir més càrrega assistencial que la pactada, s’han ajornat jubilacions i s’han fet algunes contractacions. Però, tot i això, la situació en molts centres d’atenció primària continua sent precària: tres de cada quatre metges asseguren que encara treballen amb sobrecàrrega. Es van pactar almenys 250 noves incorporacions de facultatius al sistema de primària, però no s’han pogut completar encara perquè, segons Salut, hi ha manca de professionals al mercat.

Per mirar de solucionar-ho, la Generalitat va anunciar ahir que oferirà per a la convocatòria de l’examen estatal de l’any que ve 1.134 places de metges interns residents (MIR), un 8% més que l’any anterior, amb 83 places més. D’aquesta manera, es recupera l’oferta de places d’abans de la crisi, que el 2010 va arribar a màxims amb 1.077 places.

Les especialitats que més creixen són les de medicina familiar i comunitària, amb un total de 327 places, 35 més que l’oferta del 2018, i la de pediatria, amb 74, deu més. Els responsables de Salut destaquen que aquesta planificació va lligada a les necessitats futures de model i a l’objectiu de convertir la primària “en veritable eix del sistema de salut”, en paraules de la consellera Alba Vergés.

L’oferta de formació sanitària especialitzada, que a part dels metges, inclou infermeres, farmacèutics i psicòlegs i altres professionals com ara biòlegs, físics i químics, s’incrementa un 9,6%, amb 1.432 places de 54 especialitats. Aquest increment, de 125 places més, representa una inversió afegida de sis milions d’euros en els pròxims cinc anys.

Per regions sanitàries, la de Barcelona encapçala el rànquing amb més nombre de places. Tres de cada quatre s’ofereixen en aquesta regió. A Barcelona ciutat es convocaran 521 places (un 6,9% més que el 2018); a l’Àrea Metropolitana Nord, 327 (un 7,9% més); a l’Àrea Metropolitana Sud, 232 (un 11,2% més). Al Camp de Tarragona, 96 (un 6,7% més); a Girona, 92 (un 16,5% més); a Lleida, 63 (un 6,8% més); a la Catalunya Central, 79 (un 17,6% més), i a les Terres de l’Ebre, 22 (un 22,2% més).

LA FRASE

L’oferta creixent demostra la voluntat de fer de la primària el motor del sistema de salut de Catalunya
Alba Vergés
Consellera de Salut

LES XIFRES

75
per cent
de les places disponibles són a la regió sanitària de Barcelona, però creix més la de les Terres de l’Ebre.
1.432
places
de formació sanitària especialitzada s’oferiran l’any que ve, 125 més que el 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona