Salut

Cap a una salut més sostenible

La Fundació Salut Empordà implementa mesures per reduir la despesa energètica i xifra ja l’estalvi en un 14% a l’hospital i al sociosanitari Bernat Jaume de Figueres

Es preveu reduir un 2% més el consum energètic i d’aigua en el període 2019-2021

L’hospital de Figueres atén les necessitats assistencials de 68 municipis de la comarca de l’Alt Empordà, que té una població aproximada de 140.000 persones. L’optimització de recursos és vital en la comptabilitat de la sanitat pública i l’estalvi en la despesa energètica s’ha fet, amb els anys, imprescindible com a necessitat mediambiental però també com a obligació de contenció de la despesa pública. El cost de la llum i del gas és elevat i, per tant, l’estalvi és important quan s’obté resultat en alguna de les mesures que s’han anat prenent en els últims anys. Per agafar perspectiva, cal tenir en compte que la factura dels tres subministraments a l’hospital i al sociosanitari en l’últim exercici complet (2018) va ser de 800.187 euros –512.474 de llum, 249.005 de gas i 38.707 d’aigua.

Aquestes xifres ja són el resultat de la implementació d’un seguit de mesures d’estalvi, xifrat ara en un 14% en els tres subministraments. En concret, la despesa de llum i gas l’any 2010 a l’hospital de Figueres era de 12.038 megawatts (5.700 d’electricitat i 6.336 de gas). Nou anys després, l’estalvi xifrat ha estat de 1.701 MWh; s’ha comptabilitzat una despesa de 10.337 MWh.

Han estat nou anys de desplegament de mesures d’estalvi. Una de les primeres va ser l’entrada en funcionament de les plaques solars tèrmiques de l’est de l’hospital, juntament amb el canvi de llums convencionals per altres de baix consum el 2012. Es va buscar millorar l’eficiència energètica amb el nou forn de gas que va substituir l’elèctric aquell mateix any. En el període 2013-2015, es van reformar les habitacions de l’hospital: es van repassar finestres, tapes de persianes i es van substituir llums. En aquell cas, l’estalvi directe ja va ser, per aquest concepte, del 30%, una inversió amortitzada en tres anys. La instal·lació de portes de tancament automàtic per a la planta baixa d’hospitalització a l’hospital d’aguts-est es va efectuar l’any 2015. Dos anys després es van canviar les de la zona de descàrrega de mercaderies de la cuina i el magatzem. En el mateix sentit, van actuar amb la instal·lació de la cortina d’aire calent a l’accés de consultes externes i l’hospital. El gran pas en el procés d’optimització de la despesa elèctrica va arribar amb la nova climatització.

La despesa en aigua ha experimentat un descens notable en només quatre anys (2015-2018). El gran pas: el sistema de neteja amb microfibra, implementat el desembre del 2015. Dels 43.541 m³ d’aigua consumida es va passar als 37.547 m³. L’estalvi és de 5.994 m³ (14%). Anteriorment ja s’havien instal·lat economitzadors a les aixetes i les dutxes i polsadors als WC públics. A partir del 2016, es va introduir la solució alcohòlica per al rentat de mans de la sala d’operacions i, a més, es va fer una reprogramació del reg. També es va renovar el sistema d’osmosi inversa de diàlisi, es va adquirir una termodesinfectadora d’esterilització, es va renovar el tren de rentat de la cuina i es va instal·lar un descalcificador general.

Reducció de tòxics i objectius a curt termini

La contenció en l’ús de productes de neteja (forçada per les certificacions ISO i EMAS) és una realitat des del 2015. Ara es fa dosificació automàtica del detergent clorat (lleixiu amb sabó). L’estalvi és de 500 l/any. També s’usa en la dosificació del lleixiu per desinfectar (estalvi de 1.010 l/any).

En la línia de la reducció de tòxics per al medi ambient, l’hospital i el sociosanitari van reduir així mateix l’ús del formaldehid (formol). Això va produir-se quan el 2016 va passar a considerar-se (per normativa) un producte nociu i cancerigen per a les persones i calia afegir precaucions especials en la manipulació i la gestió del residu. A través dels pots unidosi es millora ara la seguretat del professional i se n’evita l’ús excessiu.

L’optimització de la despesa energètica té un sostre. Per això, si l’estalvi en aigua, llum i gas ha estat gran en els últims deu anys, ara els objectius ja no són tan ambiciosos. El departament de medi ambient de l’hospital de Figueres considera que en el període 2019-2021 es pot reduir encara un 2% el consum energètic i d’aigua. S’implantarà el sistema de microfibra al Bernat Jaume i es preveu estendre’l arreu més endavant. Es reduirà l’ús del plàstic a la cafeteria, a les plantes i a la bugaderia, on s’eliminaran 132.000 bosses a l’any (1.320 quilos de plàstic). A curt termini també es preveuen canvis en la flota de vehicles, adquirint-ne de més sostenibles (híbrids o elèctrics): dos Smart per a l’atenció domiciliària i una furgoneta de compres.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Concentració a Barcelona per reclamar “residències per viure, no per morir”

Barcelona

Una butlleta d’Euromilions validada a Valladolid guanya 130 milions d’euros

Madrid

Salut fa proves PCR a la plantilla de l’empresa Padesa a Roquetes per un rebrot que suma més d’un centenar de positius

Roquetes
EL Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cap de setmana de vent

Barcelona

El risc de rebrot puja tres punts a Catalunya

Barcelona

Investiguen la mort d’una dona a Girona

Girona

Vigilància policial perquè una família a Sant Feliu de Guíxols no es desconfinés

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Fires sí, però sense atraccions, mercats de carrer ni barraques

Fires sí, però sense atraccions, mercats de carrer ni barraques

Girona
Recerca biomèdica

És o no Alzheimer?

barcelona