Salut

El Clínic utilitza per primer cop la visió 3D en les endoscòpies de pròstata

La nova tècnica aporta més precisió i una millor recuperació dels pacients

Es presentarà en el pròxim congrés d’urologia i s’aplicarà a altres camps

L’hospital Clínic de Barcelona ha aplicat per primera vegada al món la visió en tres dimensions a la cirurgia endoscòpica, en què s’utilitzen els orificis naturals del cos per accedir a la zona que requereix intervenció. La nova tecnologia 3D s’ha estrenat ja en 23 cirurgies d’hiperplàsia benigna de pròstata, un engrandiment no cancerós de la glàndula prostàtica amb una prevalença molt alta: es calcula que la meitat dels homes en tindran en algun moment.

La tecnologia de visió 3D en les cirurgies s’utilitzava fins ara en la laparoscòpica, en què es té visió de la cavitat abdominal accedint-hi mitjançant petites incisions, i en la robòtica, però mai abans s’havia aplicat en endoscòpies. En l’operació de pròstata, ha resultat eficaç per aportar més precisió, menys sagnat i una millor recuperació dels pacients. “En endoscòpia, ens estàvem quedant encallats en la visió 2D, que és com treballar amb un ull tapat”, destaca el cap del servei d’urologia de l’hospital Clínic, el doctor Antonio Alcaraz. Atès el bon funcionament del sistema, els responsables de les primeres intervencions preveuen que pròximament es començarà a aplicar en altres tipus de cirurgies i, fins i tot, en endoscòpies per al diagnòstic.

Per portar la tecnologia 3D en aquest camp fins ara inexplorat, el Clínic va escollir la cirurgia d’hiperplàsia benigna de pròstata, la més habitual per a aquesta glàndula. Segons les dades dels especialistes, un de cada deu homes s’haurà de sotmetre a aquesta operació. Després de més d’una vintena d’intervencions, el Clínic va pel camí d’aplicar de forma sistemàtica la tecnologia 3D en aquest procediment, segons van explicar ahir els seus impulsors. El març vinent també presentaran per primera vegada aquest avenç quirúrgic davant la comunitat mèdica en el marc del Congrés Europeu d’Urologia.

Imatge duplicada

La visió en tres dimensions s’aconsegueix a partir d’una petita càmera que passa per l’endoscopi introduït al penis i una nova tecnologia, de patent xinesa però amb desenvolupament informàtic del mateix centre barceloní, duplica la imatge en temps real i la separa amb uns graus d’angulació, cosa que permet que el cervell interpreti la profunditat. D’aquesta manera, quan els especialistes han d’aplicar el làser per alliberar energia i contraure o eliminar l’excés de teixit que impedeix el flux d’orina poden ser molt més precisos.

La hiperplàsia prostàtica benigna és un fenomen habitual amb l’edat: a mesura que la glàndula augmenta de mida, obstrueix el flux d’orina a la uretra i això incrementa la funció de la bufeta per eliminar l’orina. De fet, en els casos més avançats la bufeta no es pot buidar completament i llavors és necessària la intervenció per eliminar l’excés de teixit que bloqueja el conducte.

Aquest engrandiment de la pròstata evoluciona amb el temps: la meitat dels homes el pateixen als 60 anys, però en canvi als 85 anys ja hi ha un 90% d’afectats.

La necessitat d’orinar amb freqüència o urgència, l’augment de la freqüència de fer-ho durant la nit, la dificultat per començar a orinar o el flux feble o que s’atura i torna a començar són alguns símptomes freqüents de la hiperplàsia prostàtica benigna.

Més aplicacions

L’uròleg Javier Sánchez, que ja ha posat a prova aquesta tecnologia, sosté que el fet d’haver dut la visió 3D a les endoscòpies “obre ara un camp de possibilitats”, i es mostra convençut que cirurgians d’altres especialitats voldran aplicar-la: “Quan els digestius puguin tenir a l’abast aquesta tecnologia, n’estic segur que voldran provar-la. Veure un pòlip en tres dimensions significarà una major facilitat de diagnòstic i tractament i minimitzarà el risc de sagnat o perforació.”

LA XIFRA

23
intervencions
amb aquesta nova tecnologia han dut a terme els especialistes de l’hospital Clínic.

LA FRASE

En endoscòpia, ens estàvem quedant encallats en la visió 2D, que és com treballar amb un ull
Antonio Alcaraz
cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Clínic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona