Salut

L’OMS investigarà la seva resposta a la pandèmia

El primer informe del comitè independent de l’organisme valora la rapidesa de la reacció de l’ONU, tot i les crítiques dels EUA

La Xina defensa la seva actitud “transparent i responsable”

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) es va comprometre ahir, en el primer dels dos dies d’assemblea general virtual, a engegar una investigació independent sobre la seva resposta a la pandèmia del coronavirus. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va donar suport a una resolució que la Unió Europea ha presentat a l’assemblea en què proposa una revisió completa i imparcial de les decisions preses per la direcció de l’OMS.

Per ara, el primer informe del Comitè Independent de Supervisió de l’OMS surt en defensa de la feina feta per aquest organisme de l’ONU. “La resposta de la secretaria de l’OMS a la Covid-19 ha estat més ràpida que davant les epidèmies de la SARS i de la MERS [dos coronavirus anteriors que es van escampar entre els humans], però això no ha provocat una acció ràpida per part de tots els estats membres”, assenyala el document, que recomana que els països revisin el Reglament Sanitari Internacional, que guia les accions de l’OMS en temps de crisis sanitàries, per veure quines són les seves responsabilitats.

L’anunci d’investigació i el primer informe del comitè independent d’aquest organisme no han convençut, però, els Estats Units, que acusen l’OMS d’haver gestionat malament la resposta a la pandèmia i de doblegar-se a les pressions de la Xina, país d’origen del coronavirus. El president nord-americà, Donald Trump, va anunciar el mes passat que congelava les contribucions econòmiques dels EUA a l’organisme i el secretari de Sanitat dels Estats Units, Alex Azar, va remarcar, en la intervenció en l’assemblea virtual d’ahir, que l’OMS “ha fracassat en la seva missió” de compartir informació amb la comunitat internacional sobre la pandèmia i va demanar que assumeixi les seves responsabilitats per això.

El president xinès, Xi Jinping, va defensar l’actuació del seu país en la resposta a la pandèmia i va assegurar que la Xina “ha tingut una actitud oberta, transparent i responsable” i que “ha compartit informació amb l’OMS i els països implicats”, per exemple, a l’hora de compartir la seqüència del genoma del coronavirus.

Xi va anunciar que Pequín oferirà en dos anys ajuts per valor de 1.800 milions d’euros per fer costat als països afectats per la pandèmia de la Covid-19, especialment als més pobres. També va remarcar que les vacunes que la Xina aconsegueixi desenvolupar contra una malaltia que ha causat més de 300.000 morts arreu del món “estaran disponibles com a bé públic global per tal que siguin accessibles i assequibles per a tots els països en desenvolupament”.

LA XIFRA

1.800
milions
d’euros oferirà la Xina els dos anys vinents per fer costat als països afectats per la pandèmia.

L’economia del Japó entra en recessió

Per primer cop des del 2015, la tercera economia més gran del món, la de Japó, va entrar en recessió entre el gener i el març, va recular del 0,9% i va acumular dos trimestres consecutius en negatiu.

Els hospitals del Brasil, a punt del col·lapse

L’acceleració de casos ha posat en una difícil situació els hospitals del Brasil. L’Ajuntament de São Paulo ha admès que estan a punt del col·lapse. El Brasil ha superat Itàlia i l’Estat espanyol en contagis.

França ha de tornar a tancar 70 escoles

El ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, va informar ahir que han tancat 70 escoles de primària de les de més 40.000 reobertes en la primera setmana de desescalada per casos de coronanvirus.

L’economia dels EUA podria caure del 30%

El president de la Reserva Federal dels EUA, Jerome Powell, ha advertit que l’economia nord-americana podria contraure’s “fàcilment” entre el 20 i el 30% a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Bolívia investiga uns respiradors espanyols

El Parlament bolivià va anunciar ahir que investigarà el cost i l’eficàcia d’una partida de respiradors comprats a Espanya per part del govern interí de Jeanine Áñez per fer front a la Covid-19.

Assaig de vacuna “esperançador”

La farmacèutica nord-americana Moderna va anunciar ahir que ha obtingut un resultat “positiu” en una fase primerenca de la seva vacuna experimental contra el coronavirus SARS-CoV-2, que “té potencial per evitar la malaltia de la Covid-19” i continuarà en proves. “Les dades provisionals de la fase 1, encara primerencs, demostren que la vacuna amb mRNA-1273 desenvolupa una resposta immune de la magnitud causada per la infecció natural, començant amb una dosi de només 25 micrograms”, va dir en una nota el cap mèdic de signatura, Tal Zaks.

Els 45 participants de l’estudi sobre la bovina candidata mRNA-1273, dirigit per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAD) dels EUA, van rebre dues dosis de 25, 100 i 250 micrograms i en tots els casos van desenvolupar anticossos contra la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins