Salut

Coronavirus

Les noves restriccions a deu municipis madrilenys entraran en vigor aquest divendres a les deu de la nit

La Comunitat aplica el confinament perimetral a Madrid, Móstoles, , Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Parla i Alcobendas

El govern d’Ayuso “acata” l’ordre de l’Estat però presenta recurs a l’Audiència Nacional amb petició de cautelars

El confinament perimetral de Madrid i nou municipis més de la Comunitat entrarà en vigor aquest divendres, 2 d’octubre, a les deu de la nit, prèvia publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM).

Així ho ha avançat avui en roda de premsa el conseller de Sanitat del govern d’Isabel Díaz Ayuso, Enrique Ruiz Escudero, que ha explicat que no es començarà a sancionar els ciutadans que incompleixin les mesures fins que la justícia les ratifiqui.

Les restriccions a la mobilitat afecten els municipis de Madrid, Móstoles, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Parla i Alcobendas, que acullen un total de 4.786.948 habitants.

Un cop la mesura es publiqui al BOCM, en aquestes localitats no estarà permès entrar o sortir excepte per a realitzar activitats “adequadament justificades” i s’amplien les restriccions vigents al comerç i l’hostaleria. L’aforament dels comerços es limita al 50% i els establiments de restauració hauran de tancar no més tard de les 23 hores.

El govern d’Ayuso “acata” l’ordre del ministeri de Sanitat per contenir la propagació de la Covid-19 però ha presentat recurs a l’Audiència Nacional amb petició de cautelars.

Ruiz Escudero ha considerat que l’ordre no tindrà com a efecte controlar l’evolució de la pandèmia perquè el que fa és permetre “incrementar la mobilitat” dins dels municipis afectats. I és que pel govern madrileny, les restriccions de mobilitat aplicades només en alguns barris eren “eficaces” i la tendència ja començava a ser “favorable”.

El conseller de Justícia, Enrique López, ha criticat que aquestes restriccions provoquen “caos” i ha opinat que obeeixen a raons “polítiques”.

Segons la Comunitat de Madrid, l’ordre del ministeri és “jurídicament nul·la” però l’aplicaran perquè hi estan obligats. “Ens obliguen a fer que entrin en vigor avui mateix, no podem fer una altra cosa”, ha justificat López. El conseller madrileny de Justícia ha afirmat que “s’ha produït una invasió de competències” per part de l’executiu estatal i ha insistit que les restriccions imposades per Sanitat són “molt poc meditades”.

En aquest sentit, López ha alertat que les restriccions provocaran pèrdues de “més de 8.000 milions d’euros” si s’allarguen durant un mes. En canvi, ha defensat que les mesures aplicades per la Comunitat de Madrid eren “quirúrgiques” i “molt beneficioses”.

López ha justificat que amb el recurs que han presentat a l’AN pretenen que no es pugui tornar a utilitzar el Consell Interterritorial de Salut per “imposar” una decisió estatal quan “no hi ha consens”. “L’única forma que no torni a passar és que ho diguin els jutges”, ha afirmat el conseller de Justícia.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot