Salut

La covid causa 50 morts més, però va de baixa

Salut declara 225 ingressos menys als hospitals i 12 crítics menys, tot i que encara hi ha 352 pacients a les UCI

Si no fos que el contagi massiu però proporcionalment molt menys greu de la variant òmicron del SARS-CoV-2 ha canviat la perspectiva, la situació encara espantaria, però ja només espanta les famílies que encara tenen membres a les UCI –352 pacients en total: 242 d’intubats i 12 amb respiració extracorpòria–. Segons les dades actualitzades ahir pel Departament de Salut, 50 persones més havien mort de covid en les 24 hores anteriors.

Però fa dies que la sisena onada va de baixa i s’han aixecat totes les restriccions d’importància. Ahir Salut declarava 225 altes hospitalàries per covid, de manera que hi ha 2.278 ingressats. Tal com recordava ahir Efe, el risc de rebrot no va parar d’augmentar fins al 16 de gener passat, quan es van trencar tots els sostres des de l’inici de la pandèmia, l’hivern del 2020, i es va situar en 6.903 punts. Des d’aquell dia, va caure en picat durant disset dies consecutius i ahir era de 1.609 punts. Segons els paràmetres epidemiològics, 1.609 punts és encara un risc altíssim de contagi, perquè el llindar de risc alt és 100 i, de fet, els contagis es continuen comptant per milers dia rere dia, però van retrocedint també d’un dia per l’altre. En un dia se n’han confirmat 7.433 d’un total de 20.209 pacients atesos als ambulatoris del país. Són xifres gruixudes, però només cal recordar que, dijous de la setmana passada, el personal dels centres d’atenció primària atenia 13.000 casos més que divendres.

El nombre d’alumnes confinats a les escoles també continua a la baixa. Ahir n’hi havia 526 menys, si bé encara n’hi ha uns 15.000 (1,05% del total) –el dia 27 n’eren 98.000.

LA XIFRA

7.433
positius
nous de covid-19 es van confirmar divendres, segons les dades actualitzades ahir per Salut.

Previsió de primavera tranquil·la

La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats preveu una primavera tranquil·la pel que fa a la covid-19, precisament per la gran incidència que ha tingut la pandèmia aquest hivern al país. Prats sosté que “l’enorme” transmissió que s’ha produït en aquesta sisena onada dona “una immunitat” col·lectiva “prou robusta” a curt termini per pensar que en els propers mesos la positivitat i la simptomatologia s’afebliran molt. Això, és clar, sempre que no sorgeixi una nova variant amb incidència. En aquest sentit, Prat recordava en una entrevista a RAC1 dos factors que juguen en contra de les “molt bones” previsions: la recuperada gran interacció social de l’oci nocturn i la incertesa sobre la subvariant d’òmicron sigil·losa. D’altra banda, segons un estudi de les autoritats sanitàries dels Estats Units, l’eficàcia de les dosis de reforç de les vacunes de Pfizer i Moderna es redueix a quatre mesos, si bé és eficaç per evitar hospitalitzacions per la variant òmicron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona