Salut

Uns 300.000 catalans tenen la covid persistent

La condició és un problema “a escala mundial” per a la qual no es troba cap solució

Barcelona és el marc d’unes jornades de difusió i formació sobre les seqüeles de la malaltia en algunes persones

Professionals de la salut estimen que fins a 300.000 persones a Catalunya podrien tenir la covid persistent. Aquesta és una de les dades que es van oferir ahir en el primer congrés a Barcelona dedicat a aquest problema de salut. El recinte modernista de Sant Pau a Barcelona va ser el marc durant tot el dia d’una jornada de debat i formació dedicada a la covid persistent, una condició de la qual es té un coneixement científic encara molt limitat.

“Com influiran les diferents variants o si la vacuna podrà o no protegir en major o menor mesura, són dubtes que ens falta resoldre i per això és molt important fer molta recerca”, va explicar la coordinadora de la unitat de la covid persistent de l’hospital Germans Trias i Pujol i una de les responsables del congrés, Lourdes Mateu.

La jornada va reunir els principals experts en la matèria dels hospitals catalans però també d’altres punts de l’Estat espanyol. Aquesta condició pot presentar símptomes cardíacs, digestius, pulmonars, neurològics, psicològics o oftalmològics. A més, també afecta el desànim. “A l’inici tens l’esperança que et curaràs aviat, però, quan fa dos anys que no et trobes bé, és normal que estiguis desanimat”, va raonar Mateu.

La jornada també tenia un caràcter formatiu, ja que molts professionals encara no saben com tractar la malaltia. Això ha fet que alguns pacients “s’hagin sentit abandonats”. Pel que fa a les persones reinfectades pel virus –que ja tenien la covid persistent–, la major part evolucionen bé i “es queden igual” malgrat la fase aguda de la malaltia. Actualment només es disposa de tractaments concrets per a persones simptomàtiques. Mateu va remarcar: “És molt important fer recerca per veure quins tractaments van bé i quins no. Tenim un primer assaig clínic fixat i esperem l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament, és molt probable que al voltant de l’estiu el puguem iniciar.” Un dels assistents a la trobada va ser Jaume Vaisman, professor de filosofia diagnosticat de la covid persistent fa un any i mig. Va destacar els primers mesos com els pitjors, i els va definir com el seu “passeig per la vellesa: estava com un ancià”.

L’atenció a Catalunya

La metgessa de família al CAP Les Indianes de Montcada i Reixac Gemma Torrell va explicar com n’és, d’important, la coordinació entre CAP i hospitals per tractar la covid persistent. També va parlar del cas del CAP de Passeig de Sant Joan, a Barcelona: “Han creat una consultoria per a afectats per la covid persistent. Fan visites més llargues de l’habitual per marcar-ne tot el seguiment.” Va concloure que la coordinació és “essencial” per superar les barreres actuals, com ara la desconeixença i la falta de recursos amb què es troben els professionals.

LA FRASE

Fa un any i mig que penso que d’aquí a uns mesos estaré millor. Passen un parell de mesos i no ho estic
Jaume Vaisman
Afectat per la covid persistent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses