Salut

Una alteració genètica causa inflamació per la covid en nens

Científics de Catalunya, Canàries i Madrid han descobert una alteració genètica responsable de la síndrome inflamatòria multisistèmica induïda per la covid-19 en nens. El treball, que publica la revista Science, ha identificat per primera vegada mutacions en tres gens (OAS1, OAS2 i RNASEL) en cinc pacients d’entre tres mesos i catorze anys amb la síndrome inflamatòria multisistèmica en nens causat per SARS-CoV-2, el virus de la covid-19.

El descobriment ha revelat que les proteïnes codificades per aquests gens estan implicades en el reconeixement de material genètic viral (ARN) i la seva degradació i ajuda a explicar, almenys en part, per què alguns pacients, principalment nens, desenvolupen aquesta síndrome dies o setmanes després de ser infectats pel virus.

Aquests resultats han estat obtinguts per investigadors del consorci internacional (COVID Human Genetic Effort -CHGE- www.covidhge.com), un projecte codirigit per Jean Laurent Casanova, de la Universitat Rockefeller de Nova York i investigador de l’Institut Mèdic Howard Hughes, i Helen Su, de l’Institut d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA, en el qual participen al voltant de 50 Centres de Seqüenciació (Sequencing Hubs). En aquest estudi hi han participat investigadors de la plataforma Kids Corona de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona liderats per Iolanda Jordan i Laia Alsina amb el suport de Jordi Anton, Victoria Fumadó, Rosa Maria Pino i el Biobanc Sant Joan de Déu, així com Aurora Pujol (IDIBELL-Hospital Duran i Reynals, Barcelona).

El treball ha permès identificar factors genètics i immunològics que causen que alguns pacients, alguns d’ells joves, pateixin una pneumònia greu, en ocasions mortal, després de la infecció pel virus SARS-CoV-2. Els investigadors han detectat errors congènits de la immunitat intervinguda pels Interferons tipus I (IFNs) en aproximadament 1-5% dels pacients i la presència d’autoanticossos –anticossos enfront de components del nostre organisme– que bloquegen a aquests IFNs en aproximadament entre un 15 i un 20% dels pacients no vacunats i amb covid-19 crític.

En les persones afectades, diferents parts del cos poden presentar una inflamació exagerada, entre elles cor, pulmons, ronyons, cervell, pell, ulls o els òrgans gastrointestinals. “Aquesta afecció passa predominantment en nens dies o setmanes després de la infecció, encara que s’han descrit alguns casos en adults. No obstant això, la majoria dels nens amb aquesta síndrome no han patit pneumònia i generalment no presenten una infecció viral detectable en el tracte respiratori superior al moment de l’inici de la malaltia”, han detallat Iolanda Jordan i Laia Alsina.

Per fer l’estudi, van analitzar dades de 558 pacients amb MIS-C de 16 països diferents, amb edats compreses entre els tres mesos i els 19 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA