Salut

SALUT

S’escurça el temps de resposta en els ictus i infarts, en la Regió sanitària de Girona

El codi ictus ha passat dels 100-120 minuts en prepandèmia als 88 de mitjana l’any 2022 i el codi infart, dels 117 minuts, als 102

El temps des que apareixen els primers símptomes fins que es rep tractament és clau per minimitzar les seqüeles

Girona ha acollit avui la Jornada d’actualització d’aquests protocols d’emergència

La Generalitat Girona ha acollit avui la Jornada d’actualització del Codi IAM (Infart Agut de Miocardi) i Codi ictus a la Regió Sanitària Girona, organitzada pel Servei Català de la Salut i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La jornada ha reunit dotze ponents i més de 450 professionals (en modalitat presencial i online), amb l’objectiu d’aprofundir en els circuits en els casos d’activació dels dos protocols d’emergència per tal de millorar la coordinació entre tots els actors implicats. Aquesta coordinació és fonamental per reduir els temps i millorar el pronòstic. A la Regió Sanitària Girona s’ha reduït el temps de trasllat i tractament des que s’identifiquen els símptomes d’ictus o infart fins que el pacient arriba a l’hospital de referència, que a la Regió es l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

Reacció més ràpida

En els casos d’activació del Codi ictus, aquest període ha passat de situar-se entre els 100 i els 120 minuts de mitjana en pre-pandèmia, a trigar 88 minuts de mitjana durant el 2022. A més, el 60% dels pacients d’ictus són atesos en 3 hores des de l’inici dels símptomes i un 80% en les primeres 6 hores, considerat el període de major importància per a l’eficàcia del tractament. Així mateix, també s’ha millorat el temps de tractament dels casos de Codi infart en 15 minuts, passant d’una mitjana de 117 minuts a 102 minuts.

Aquesta reducció s’ha produït fruit de la implantació de l’aplicació Odisea, segons ha detallat durant la Jornada el doctor Jaime Aboal, cardiòleg i cap clínic de la Unitat de pacients crítics cardiològics del Trueta.

Durant el 2022, es van activar 558 Codis IAM a la Regió, dels quals el 39,8% des d’hospitals comarcals, el 24,3% des d’atenció primària i el 35,9% van ser activats per per part del SEM. Pel que fa als Codis ictus, hi van haver 714 activacions durant el 2022, de les quals el 47,8% van ser a través de trucades directament al SEM (on s’inclou també atenció primària) i el 16,5% van ser activats des d’algun dels hospitals comarcal. Tots aquests pacients van ser traslladats posteriorment amb ambulància a l’hospital Trueta.

El Codi infart i el Codi ictus són dos protocols d’actuació urgent que s’activen des del 112, el SEM, des de l’atenció primària o des d’algun centre hospitalari en el moment en què una persona presenta símptomes d’un possible infart o ictus. A partir d’aquesta activació es mobilitza una xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata.

Nous criteris

El cap territorial del SEM a Girona, el doctor Juan Carlos Palacio, destaca que les actualitzacions tant del Codi Ictus, com del Codi IAM, incorporen nous criteris diagnòstics que milloren la detecció ràpida d’aquestes dues patologies. El canvi afavoreix l’augment de pacients que es beneficiaran d’una detecció precoç i un tractament idoni en menor temps, cosa que permetrà la disminució de les seqüeles que se’n puguin derivar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES