Salut

Banc de cèl·lules immunitàries per atacar les del càncer

El CSIC, el Banc de Sang i Teixits i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge firmen un acord per obtenir-les amb una modificació genètica de les extretes de la sang del cordó umbilical ical

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya y el Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) crearan un banc de cèl·lules mare modificades genèticament per reconèixer i atacar cèl·lules tumorals amb l’objectiu de comprovar si es podrien aplicar per millorar els tractaments d’immunoteràpia.

Les teràpies amb cèl·lules modificades genèticament és un àmbit en constant creixement en la investigació contra el càncer i una de les més avançades són les conegudes com a CAR-T, acrònim en anglès de cèl·lules T, que són claus en el sistema immunitari i que estan dotades de receptors quimèrics d’antígens. Aquesta teràpia consisteix a extreure sang del malalt, separar les cèl·lules T i modificar-les genèticament per introduir-les després en el mateix pacient perquè identifiquin i ataquin les cèl·lules cancerígenes.

Aquest altre projecte pilota sobre un altre tipus de cèl·lules, les immunitàries NK (Natural Killer), que s’obtenen a partir de cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical. La diferència principal consisteix que les cèl·lules NK són més fàcils de produir a gran escala a partir de cèl·lules mare, a diferència de les cèl·lules T.

L’acord subscrit entre les tres entitats cerca crear un banc de cèl·lules NK modificades genèticament, perquè continguin una bateria de gens antitumorals, inclosos els receptors CAR19 o CAR19/20. Aquests últims són modificacions genètiques que permeten a les cèl·lules immunitàries identificar i atacar específicament la leucèmia limfoblàstica aguda i el limfoma de cèl·lules B.

L’objectiu és emmagatzemar aquestes cèl·lules en bancs cel·lulars i tenir-les disponibles per aplicar-les immediatament en tractaments d’immunoteràpies contra el càncer.

A diferència del CAR-T, en què es treballa sobre les cèl·lules del mateix pacient, les cèl·lules mare que s’utilitzaran per a aquest projecte i les NK derivades seran de donants compatibles amb un elevat percentatge de la població europea

La investigació, de caràcter preliminar i exploratori, tracta de comprovar la viabilitat i l’efectivitat al laboratori d’aquesta nova estratègia i si pot millorar els tractaments d’immunoteràpia cel·lular que ja s’apliquen, com els CAR-T.

El CSIC aportarà dues tecnologies patentades i desenvolupades al Centre de Recerca Biològica Margarita Salas (CIB-CSIC) a Madrid per l’equip de l’investigador Daniel Bachiller, que permeten introduir la modificació genètica a les cèl·lules immunitàries per fer-les capaces de reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals. “Creiem que el nostre desenvolupament permetrà produir cèl·lules del sistema immunitari dissenyades per atacar dianes terapèutiques específiques d’una manera molt més ràpida, eficaç i barata que les tecnologies que s’estan provant actualment”, ha augurat Bachiller.

El BST proveirà les cèl·lules mare pluripotents induïdes procedents de sang de cordó umbilical i produirà les cèl·lules NK a partir d’elles, mentre que l’Idibell, el grup de recera del qual també està adscrit a l’Institut Català d’Oncologia (ICO), aportarà els models per a la validació in vitro i in vivo de les noves teràpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar
SOCIETAT

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú crea una unitat contra l’incivisme

vilanova i la geltrú
SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Llum verda a les connexions de la C-65 amb el futur Hospital Trueta

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona