Salut

SALUT

Avisen del risc de les cigarretes electròniques per als més joves

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que el consum primerenc pot empènyer els adolescents i els nens a ser fumadors tradicionals en el futur

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta en un nou informe sobre tabaquisme que dos mil milions de persones estan desprotegides davant les cigarretes electròniques i altres dispositius similars. D’acord amb les dades de l’organisme, fins l’any passat només 42 països havien prohibit completament l’ús de les cigarretes electròniques en espais públics interiors, llocs de treball i mitjans de transport públics, 23 en limiten la publicitat amb mesures dissuassòries tant per als dispositius com per als líquids de sabors que utilitzen i només 22 prohibeixen la venda de cigarrets electrònics, vapejadors i cigarrets electrònics d’un sol ús —anomenats puffs— amb nicotina.

Alguns d’aquests productes, inicialment ideats com a substitutius de les cigarretes tradicionals, contenen aquesta substància, que és més addictiva que el tabac, i pot tenir un impacte directe en el desenvolupament cerebral dels qui els consumeixen, especialment en les persones menors de vint anys. En aquest sentit, l’OMS alerta que el consum primerenc de cigarretes electròniques pot empènyer els adolescents i els nens a ser fumadors tradicionals en el futur.

Pel que fa a la regulació d’aquests productes, el 85% dels països desenvolupats han posat en marxa mesures per limitar-ne l’ús, mentre que només el 40% dels països en vies de desenvolupament compten amb normes en aquest sentit. Entre els països més pobres, el 79% actuen contra la venda d’aquests productes. L’OMS mostra la seva preocupació pel fet que les empreses que comercialitzen les cigarretes electròniques estiguin emprant tàctiques per arribar als consumidors més joves i, fins i tot, als nens i demana que es prenguin més mesures per impedir l’ús d’aromatitzants i saboritzants a les cigarretes electròniques, cosa que només han fet quatre països fins el 2022.

Respecte els dispositius electrònics sense nicotina, l’OMS indica que les mesures que s’adopten per frenar-ne l’ús solen diferir de les que es prenen per reduir el consum de cigarretes electròniques amb aquesta substància, fet que provoca que més de tres mil milions de persones de 105 països no tinguin cap protecció contra aquests tipus de productes.

Crida a augmentar els impostos

L’OMS demana a les autoritats que s’anticipin a la indústria de les cigarretes electròniques, ja que en els últims anys les empreses estan introduint els seus productes al mercat amb força eficàcia, i fa una crida als països a augmentar els impostos sobre els productes electrònics del sector tabaquer per igualar-los amb els de les cigarretes tradicionals en alguns llocs del món. L’organisme internacional també recomana a les autoritats que restringeixin la venda de cigarrets electrònics en funció de l’edat dels seus compradors, introdueixin etiquetes dissuasòries als envasos d’aquests productes o limitin l’ús d’aquests dispositius a l’espai públic.

Per aconseguir els seus objectius en la lluita contra el tabac, l’OMS afirma que els països han de monitoritzar-ne l’ús entre la població, protegir les persones del fum i oferir ajuda a aquelles persones que vulguin deixar de fumar. A més, han d’advertir dels riscos del consum del tabac, reforçar les campanyes antitabac i augmentar els impostos sobre els productes que continguin aquesta substància, que provoca 8,7 milions de morts cada any. Segons aquest informe, 44 països encara no han posat en marxa cap d’aquestes mesures i vuit encara no les compleixen totes.

L’informe de l’OMS assegura que més del 70% de les persones estan protegides per alguna de les mesures antitabac de la seva estratègia d’acció contra aquesta substància, que va establir fa quinze anys, i que el grau de protecció contra el tabaquisme és ara cinc vegades més gran que el 2007.

El tabaquisme mata cada any 8,7 milions de persones i 1,3 milions moren pel fet d’estar exposades al fum, sent fumadors passius, unes morts que l’OMS remarca que són totalment evitables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins