Salut

SALUT

Un estudi avalua la visió dels joves sobre els estereotips i la violència de gènere

L’ha impulsat l’ABS de l’Escala i s’ha basat en dades recollides a l’Institut El Pedró

La meitat dels alumnes ha presenciat assetjament d’alguna forma i més del 25per cent manifesta haver-ne estat víctima

Un estudi realitzat a l’Institut El Pedró de l’Escala ha permès avaluar quina és la visió dels joves sobre els estereotips de gènere, la pressió social, les desigualtats i la possible existència de violència en el seu entorn. L’informe, que es titula Estereotips, desigualtats i violència de gènere, l’ha impulsat la infermera pediàtrica de l’ABS l’Escala Maria Dolors Lara, referent del programa Salut i Escola del Departament de Salut, amb el suport de l’equip docent de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà.

Hi han participat els estudiants de 3r i 4t d’ESO i de 1r i 2n de Batxillerat i, entre les conclusions més rellevants, destaca que pràcticament la meitat dels alumnes ha presenciat assetjament d’alguna forma i que més del 25 % manifesta haver-ne sigut víctima.

Aquest darrer mes, s’han donat a conèixer les conclusions d’aquest projecte, que es va dur a terme en dos períodes del 2023, els mesos de gener i de maig, per mitjà d’enquestes facilitades als estudiants de l’Institut El Pedró. Els resultats s’han estructurat en tres grans blocs: estereotips de gènere, factors que generen pressió social i violència de gènere. En relació amb aquest darrer bloc, l’informe conclou que la major part dels assetjaments que han exposat els joves s’han observat i produït en l’àmbit escolar, seguits de l’assetjament que passa en un context de xarxes socials i en l’àmbit de les amistats (que sovint són el mateix). Les dades recollides en l’informe també revelen que més d’un 20 % dels joves han rebut assetjament més d’una vegada, mentre que un 12,4 % ha admès haver exercit algun tipus d’assetjament.

Pel que fa als factors que generen una pressió social, l’anàlisi de les enquestes ha permès determinar que tenir èxit en els estudis i no decebre els altres són dos dels principals motius de pressió que expressen els joves. Així mateix, la pressió “per ocultar la tristesa o l’angoixa” ha estat més superior en les noies que en els nois, i també apareixen altres situacions de pressió, com “ser físicament atractiu/va”.

En el bloc dedicat als estereotips de gènere, s’ha formulat una anàlisi de l’estereotip “home” i de l’estereotip “dona” i ha sorprès veure com la valoració feta pels nois i per les noies sobre l’estereotip “dona” és quasi idèntic, mentre que hi ha grans diferències en l’estereotip “home”. Això significa que l’estereotip “dona” està molt més definit i integrat, ja entre els més joves.

El projecte Estereotips, desigualtats i violència de gènere ha comptat amb una subvenció de 3.000 euros, atorgada pel Departament de Salut dins de l’Estratègia de Salut Comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària (APiC), en la categoria ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva). La voluntat dels seus impulsors és donar-li continuïtat curs rere curs, així com poder oferir activitats i tallers per tal de poder aportar noves visions i discursos als alumnes i monitoritzar mitjançant enquestes la percepció dels joves i la seva evolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet