Salut

salut

Les residències seran ateses pels CAP

Els professionals dels equips sanitaris de l’atenció primària (EAP) atendran a partir d’ara les persones ingressades en residències de la gent gran (RGG) en el canvi de model que es va plantejar indispensable davant del caos assistencial que van rebre moltes persones de la tercera edat que només van ser aïllades o ateses pel personal de les residències durant la pandèmia de covid-19. El desplegament del nou model es realitzarà en el termini d’un any i començarà pels equips que ja tenen un grau de coordinació elevat amb les residències i que representen el 72% del total.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va explicar ahir que això es farà amb un pressupost suplementari de 15 milions per contractar 117 metges i 130 infermers més per atendre les residències que avui encara no tenen servei directe dels EAP dels centres d’atenció primària (CAP). El primer que es farà serà oferir al personal mèdic i d’infermeria existent a les residències que s’incorporin als equips de les EAP que es destinaran a les residències.

Avui a Catalunya hi ha 1.042 centres residencials per a la gent gran –951 residències i 91 llars residència– amb un total de 61.498 places. Del total de 376 EAP, el 84,3% (317) ja tenen almenys una residència assignada a la seva àrea d’influència.

El conseller de Salut va explicar que l’atenció a les residències es farà “quan calgui”, tal com es fa en l’atenció domiciliària regular. “Si calen cures d’infermeria, la visita del metge per fer el diagnòstic o seguiment com es fa en l’atenció domiciliària”, va dir Balcells per posar algun exemple.

El nou model comporta la coordinació i col·laboració dels EAP destinats a les residències amb el personal propi dels centres –infermers, responsables higienicosanitaris, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, treballadors i educadors socials i gericultors–. Aquest personal propi de les residències continuarà fent les cures i les funcions que tenen assignades als centres però treballaran “de manera col·laboradora i integrada” amb els EAP i el conjunt del sistema de salut pública.

Els metges d’atenció primària i comunitària (APiC) assumiran progressivament les funcions dels metges residencials i aquests deixaran de regular-se per les hores/ràtios contractades actualment pel Departament de Drets Socials. Les infermeres d’atenció primària dels EAP faran atenció directa a les residències i coordinació amb l’equip d’infermeria dels centres de gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot