Salut

sanitat

Experts demanen no ser catastrofistes i comparen la situació de la grip amb la del 2018

Vaticinen el pic de contagis entre finals d’aquesta setmana i la setmana vinent

La situació de pressió sanitària que estem vivint aquests dies actual no pot comparar-se a la viscuda durant la pandèmia de la covid i si hem de buscar comparatives ens hauríem de remuntar a l’any 2018. En una entrevista a Rac1, l’investigador del BIOCOMSC, Enric Álvarez, ha dit que els casos són similars als que va haver-hi l’any 2018, amb 80.000 o 85.000 diagnòstics setmanals i ha vaticinat que el pic de contagis tindrà lloc entre finals d’aquesta setmana i la vinent. En la mateixa línia que ha defensat aquest matí el conseller de Salut, Manel Balcells, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha demanat no ser “catastrofistes” i ha remarcat que el moment és “complicat” però no de “col·lapse”. Amb tot, ha defensat l’ús de mascareta a centres sanitaris i també a les farmàcies per protegir els col·lectius vulnerables: “No hauria de ser obligació, sinó sentit comú”, ha apuntat.

Güerri ha dit que el concepte de tridèmia per descriure l’actual episodi “queda curt” perquè hi ha una confluència de covid, grip A i d’altres virus respiratoris. Amb tot, ha avisat que “és l’època de l’any en què passa això”. Ha recordat que “abans que la covid existís hi havia hiverns molt dolents” perquè “en l’època freda els virus respiratoris circulen més i tenen més incidència en les persones vulnerables”. Tot i que des del seu punt de vista no es pot parlar de “col·lapse”, perquè tots els pacients s’atenen més tard o més aviat, sí que ha admès que “cap sistema està preparat per absorbir aquests pics enormes de demanda”.

En aquest sentit, ha detallat que el virus que està impactant amb més força és el de la grip A i ha avisat que la gravetat d’aquesta malaltia no rau en la pròpia infecció, sinó en els efectes que té sobre aquests col·lectius més febles: “Descompensa moltes altres malalties i fa que aquestes persones acabin hospitalitzades”, ha detallat Güerri.

També s’ha referit a la vacunació i ha demanat que aquest segment de la població es protegeixi. “El fet d’estar vacunat de la grip i de la covid protegeix envers formes més greus d’aquestes malalties”, ha defensat. Així, ha lamentat que moltes persones hagin cregut que amb dos vacunes de la covid n’hi havia prou i no calia posar-se la dosis de record. “L’eficàcia amb el pas del temps es va perdent, sobretot amb persones més grans, per tant tenen més risc de fer una infecció més greu”.

Álvarez creu que la tornada a l’escola i la feina pot fer que els nivells elevats puguin mantenir-se més temps, però ha volgut deixar clar que no hi haurà una nova explosió de casos: “En tres setmanes hauríem d’estar baixant”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins