Salut

SALUT

El Maresme alerta el jovent del risc de les begudes energètiques

El consum de begudes energètiques entre el jovent, soles o barrejades amb alcohol, s’ha convertit en un hàbit en els últims anys. Un disseny atractiu, gustos variats i una potent campanya publicitària que les vincula a suposats i ficticis beneficis per a la salut n’han fet disparar la demanda. Són begudes amb una gran quantitat de cafeïna, sucres i altres substàncies que poden crear dependència i efectes secundaris adversos. Una llauna de 330 ml conté una mitjana de 320 mg/l de cafeïna, que és l’equivalent a dues tasses de cafè exprés, quatre llaunes de beguda de cola o quatre tasses de cafè filtrat. L’última enquesta Estudes a estudiants de 14 a 18 anys de l’any 2023 indicava que gairebé la meitat de les persones enquestades (47,7%) havien pres begudes energètiques en els últims 30 dies.

Des de l’Oficina Jove del Maresme, coordinada pel Consell Comarcal del Maresme (CCM), han posat en marxa la campanya Que no et venguin la llauna! , que vol conscienciar, prevenir i sensibilitzar el jovent sobre els riscos que comporta el consum continuat d’aquest tipus de begudes. Una campanya que es va inaugurar ahir oficialment a l’Espai Jove de Can Jalpí de Pineda de Mar i que es posa a disposició de la resta de municipis de la comarca. “La proposta sorgeix d’una preocupació compartida entre diferents serveis de joventut dels ajuntaments que demanaven disposar d’un recurs útil que arribés al col·lectiu”, explica Verònica Pérez, tècnica de joventut del CCM, que assegura que les consultes vinculades a les begudes energètiques s’han multiplicat en els darrers temps. “Tot el material –exposició, web i vídeo– està orientat a fer que el jovent tingui una mirada crítica sobre allò que beu i sàpiga que pot acabar afectant la seva salut”, comenta.

Publicitat enganyosa

El fet que aquest tipus de begudes tinguin el suport de grans campanyes publicitàries i d’influencers n’ha normalitzat la presència i “dificulta encara més que els consumidors coneguin del cert allò que s’enduen a la boca”. “Les consideren un refresc normal però que els ajuda a estar desperts quan s’han de preparar un examen o anar de festa”, afegeix Pérez, que insisteix que la informació és bàsica perquè els joves consumidors resolguin tots els dubtes al voltant de les begudes energètiques. “En el vídeo de la campanya hi participen joves que parlen de la seva experiència, i un nutricionista de Llavaneres resol les preguntes i recomana hàbits saludables”, precisa la tècnica de joventut.

Els efectes

Les substàncies que contenen les begudes energètiques tenen un major efecte en infants i adolescents, així com altres col·lectius més sensibles a la cafeïna o amb hipertensió, patologies cardíaques o trastorns neurològics. “La informació que posem a disposició dels joves té un llenguatge fàcil i accessible i respon a les situacions més habituals que es poden trobar, com ara que el context o la freqüència amb què es beu poden afectar de manera diferent les persones”, assenyala Verònica Pérez. En aquest sentit, i segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, adverteix que els principals problemes del consum habitual de begudes energètiques són: nerviosisme, irritabilitat, insomni, nàusees, cefalea, tremolors, augment de l’ansietat, trastorns psicocomportamentals, alteracions de la percepció, diüresi, arrítmia, taquicàrdia, augment de la freqüència respiratòria i del ritme gastrointestinal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA