Salut

La contra

Lluitar contra la gran desconeguda

La delegació de l'Alt Maresme de l'Associació de Diabètics de Catalunya fa deu anys que treballa per conscienciar la ciutadania sobre una malaltia que afecta el 12% de la població

La normalització d'una patologia pot, en alguns casos, anar-hi en contra. Un exemple clar és el de la diabetis, una malaltia que afecta actualment el 12% de la població, de la qual sentim a parlar sovint i que relacionem amb un bon nombre de familiars i coneguts. Tant és així que l'hem incorporat a la quotidianitat de les nostres vides com si es tractés d'un simple refredat. I aquest, segons els experts, és un mal recurs per poder lluitar-hi amb eficàcia. Davant d'aquest panorama, el treball d'entitats com ara la delegació a l'Alt Maresme de l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) té una importància decisiva. Aquest any en fa deu que l'entitat va començar la seva activitat amb l'objectiu de conscienciar la població de la necessitat de prevenir aquesta disfunció. La presidenta de l'ens, la malgratenca Maria Arigós, és una tossuda i veterana defensora de la pedagogia per combatre la diabetis. “Molta gent pensa que tenir diabetis no és important, que no s'han de cuidar i que en cas d'un episodi de pujada del sucre poden contrarestar-ho amb un augment de la medicació”, exposa, i hi afegeix: “No són conscients del que comporta aquest mal, que demana constància i bons hàbits tant d'alimentació com d'exercici físic”.

Arigós reconeix, però, que en aquest període hi ha hagut un avenç significatiu en la implicació dels professionals de la salut a l'hora de detectar i controlar els pacients amb diabetis. “Els metges i infermeres dels CAP i dels hospitals de la zona fan una feina excel·lent, i fins i tot hi ha empreses que han començat a posar en marxa campanyes per conèixer els nivells de glucosa en la sang dels treballadors”, comenta satisfeta. Pel que fa a les persones afectades, la presidenta a l'Alt Maresme de l'ADC es lamenta que moltes d'elles “no assumeixen que es tracta d'una malaltia crònica, i accions tan vitals com les punxades diàries les entenen com una condemna”. En aquest sentit, la feina de l'entitat és en el dia d'avui imprescindible “per continuar fent camí i explicar que les persones amb diabetis, amb un control adequat, poden fer una vida d'allò més normal”. L'altre gran camp d'actuació de l'ADC en l'àmbit nacional és la promoció de l'estudi i la recerca d'una cura per a aquesta patologia. En aquest sentit, i tot i els avenços fets en aquest camp, el grup amb seu a Malgrat organitza una jornada amb el títol Deixa empremta el diumenge dia 10 per recaptar fons que es destinaran a la investigació. Al migdia i amb la col·laboració del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (Ciberdem) hi haurà una conferència a càrrec de l'eminent doctor Ramon Gómiz, director del Ciberdem i director de recerca de l'hospital Clínic. A les cinc de la tarda, al pavelló del col·legi Vedruna, diverses entitats culturals de Malgrat faran demostracions de dansa, havaneres, música i patinatge artístic. “Com a associació forta i activa podem ajudar a fer que les persones que tenen diabetis millorin i confiar que tots junts podrem veure realitzades les esperances de trobar una cura definitiva en un futur”, destaca Maria Arigós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona