Salut

SANITAT

Comença el desplegament dels desfibril·ladors automàtics de Dipsalut

Besalú i Sant Julià del Llor i Bonmatí estrenen els primers aparells dels 650 que l'organisme de la Diputació té previst instal·lar a la demarcació

L'objectiu de convertir les comarques de Girona en “territori cardioprotegit” –com s'anomena la iniciativa de Dipsalut, de la Diputació– es va començar a plasmar ahir als municipis de Besalú i Sant Julià del Llor i Bonmatí, amb l'estrena dels primers aparells dels 650 desfibril·ladors –entre fixos i portàtils– que es preveu distribuir a curt termini a la majoria de pobles. Es tracta d'aparells d'última generació, automàtics, que, a diferència dels semiautomàtics que ja hi ha en alguns municipis, requereixen una mínima manipulació. Els desfibril·ladors fixos estan col·locats en unes columnes que, just en el moment que s'obren, envien el senyal d'alarma als serveis d'emergències mèdiques (SEM). Qui atengui la persona que ha sofert una crisi cardíaca, un cop hagi agafat l'aparell només haurà de posar sobre el tors de l'afectat dos sensors i la màquina farà la resta. Els portàtils, de característiques similars, els portaran els vehicles dels serveis d'urgències i de seguretat.

Els dos primers de Besalú s'han posat a l'entrada de l'ajuntament i a tocar del pavelló poliesportiu. A Sant Julià del Llor i Bonmatí, els llocs elegits han estat la plaça de l'Ajuntament i el centre cívic. L'acte oficial de l'estrena es va fer a Besalú, amb la presència de l'alcalde, Lluís Guinó; el president de Dipsalut, Josep Marigó, i el cap del SEM de la demarcació, Jaume Heredia. El programa Girona, territori protegit té la col·laboració de la Fundació Brugada i la Universitat de Girona. Els pròxims municipis a disposar d'un aparell fix seran Vilallonga de Ter, Guils de Cerdanya, Bolvir, la Vall d'en Bas, Sant Pau de Segúries, Garrigàs, Espinelves, Cornellà del Terri, Bescanó, Sant Miquel de Fluvià, Jafre i Palau-sator. Tot el programa –inclòs el manteniment dels aparells dels primers quatre anys– costarà 1,7 milions.

LA XIFRA

1,7
milions d'euros
és el pressupost de la construcció, la instal·lació i el manteniment dels aparells.

Recuperar la cultura d'“el bon samarità”

La irrupció d'aquests aparells en espais públics –i la consegüent i indispensable intervenció dels ciutadans perquè siguin útils– implica un punt d'inflexió social, van fer notar Jaume Heredia i Josep Marigó: “Per primer cop, el ciutadà es fa també responsable de l'emergència”, va indicar el dirigent del SEM; una idea que el president de Dipsalut va verbalitzar en clau clàssica:”Implica recuperar la cultura del bon samarità”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses