Salut

Un centre pioner a Ponent usarà porcs per a formació i investigació sanitària

La instal·lació de Torrelameu se centrarà d'entrada en la recerca i millora de tècniques quirúrgiques

La similitud amb els humans facilita el projecte

El centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba), situat a Torrelameu (Noguera), engegarà aquest estiu la seva activitat per experimentar, formar i fer recerca en biomedicina i cirurgia amb porcs. És l'animal escollit pel fet de ser mimètic als humans, és a dir, que hi té moltes similituds anatòmiques i fisiològiques, i permet experimentar amb éssers vius en moltes tècniques necessàries per a la millora de la medicina. No hi ha cap altre centre com aquest a Catalunya i vol ser un referent europeu en biomedicina. L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida lidera el projecte amb el suport del Departament de Salut i el finançament de la Diputació de Lleida, que ha aportat tres milions d'euros al centre.

El director de l'IRB Lleida, Xavier Matías-Guiu, va afirmar que al setembre el Creba estarà a ple rendiment i va afegir que durant la primera etapa la seva activitat se centrarà sobretot en la millora de tècniques quirúrgiques.

Així, al Creba s'experimentarà amb nous dispositius d'electromedicina i s'implantaran tècniques quirúrgiques per tal de comprovar-ne l'eficàcia. Això inclou aprendre noves tècniques i investigar amb nous materials, com malles, fils, pròtesis, coles i sutures.

Igualment, la instal·lació està pensada per a la instrucció de professionals de totes les especialitats mèdiques i oferirà formació per a doctors, metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters i altres professionals del món sanitari i veterinari, segons l'IRB Lleida.

Les instal·lacions s'emmirallen en el Centre de Recursos i d'Investigació Porcina, de Columbia, a Missouri, als Estats Units. La ubicació a Torrelameu es deu a les possibilitats que genera el fet que al costat mateix, en terrenys adjacents i també de la Diputació de Lleida, ja hi existeix el Centre d'Estudis Porcins (CEP), on es fan tasques de criança i control d'animals.

El president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar l'aposta per invertir en coneixement i formació i també per dotar les terres de Lleida d'un equipament d'excel·lència. Matías-Guiu afegia que serà un centre de referència en innovació, formació i recerca biomèdica.

LA XIFRA

1.000
metres quadrats té el Creba,
repartits en dues plantes i que inclouen estabularis, sales d'operacions i aules.

Beques per potenciar el complex

La Diputació de Lleida, amb l'IRB Lleida i l'ICS, convoquen des de fa tres anys una desena de beques que suposen contractes d'un any de durada a metges que hagin acabat a Ponent el període de formació especialitzada –medicina (MIR), infermeria (EIR), psicologia (PIP) i farmàcia (FIR)–. D'aquesta manera, s'amplia un any la formació i especialització d'aquests metges a Lleida i, a la vegada, es fomenta la recerca. Una d'aquestes beques està reservada des d'aquest any a projectes d'investigació vinculats al Creba. L'objectiu, segons els promotors, és que de la feina que es faci des del primer dia al nou complex científic se'n derivin ja estudis i projectes per part dels professionals que exerceixen a Lleida. La Diputació finançarà aquestes deu beques amb 279.000 euros, que se sumaran als 450.000 euros ja invertits en les divuit beques i contractes aprovats fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona