Ciència

Ciència

Primat pallarès

Els paleontòlegs descriuen una nova espècie a partir dels fòssils trobats a Sossís

Era de rutina nocturna i s'alimentava de fruita i resina

L'estudi de 120 restes fòssils recuperades al poble de Sossís (Pallars Jussà) ha permès als investigadors de l'Institut Català de Paleontologia descriure una nova espècie de primat de fa 37 milions d'anys –període de l'eocè–. S'ha batejat amb el nom de Microchoerus hookeri i se l'ha identificat a partir de fòssils que corresponen a dents aïllades i fragments de mandíbules que no s'havien descrit en altres espècies del mateix gènere. L'autor principal de l'estudi, Raef Minwer-Barakat, ha assenyalat que a partir de la morfologia de les dents es pot deduir que el primat “tenia una alimentació bàsicament a base de fruita i resina”. Arran de la conservació d'alguns cranis s'ha indicat que eren animals d'hàbits nocturns, relativament petits i amb un pes d'entre 500 i 800 grams.

El jaciment de Sossís es va descobrir la dècada dels anys quaranta del segle passat, mentre s'explotava una mina de lignit. Ha anat proporcionant nombroses restes de mamífers, entre els quals es troben rosegadors, marsupials, carnívors primitius, avantpassats dels cavalls i fins a quatre gèneres diferents de primats (Adapis, Microchoerus, Nievesia i Pseudoloris). Els fòssils que han permès descriure la nova espècie provenen de diverses campanyes d'excavació dutes a terme des de fa trenta anys.

En l'estudi s'han analitzat fins a 120 fòssils de Microchoerus, el que suposa la mostra més gran de restes d'aquest gènere a l'Estat espanyol. Els representants d'aquest grup es caracteritzen per presentar incisives superiors i inferiors grans i canines relativament petites. Però les peces més característiques són les molars, que presenten una sèrie de replegaments d'esmalt molt complexos. En el cas del Microchoerus hookeri, les dents denoten signes que no s'havien descrit en altres espècies del gènere: absència o la reducció a mides molt petites d'algunes cúspides que apareixen molt desenvolupades en altres espècies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona