Ciència

Unió Europea

L’Eurocambra aborda els límits a la intel·ligència artificial

Els eurodiputats debaten una normativa perquè aquesta tecnologia no suposi un risc per als drets humans i la democràcia

L’esborrany, que es votarà demà, preveu prohibir la vigilància policial predictiva

El Parlament Europeu ha debatut aquest dimarts un projecte legislatiu pioner al món per gestionar la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) i vetllar perquè el seu desenvolupament respecti els valors de la Unió Europea (UE) i no suposi un risc per als drets humans i la democràcia.

Les regles proposades pels eurodiputats preveuen obligacions per als proveïdors i usuaris en funció del nivell de risc que pugui suposar una eina d’IA. El projecte no descarta la prohibició en els casos que aquest perill sigui “inacceptable”.

En aquest sentit, l’esborrany de la llei planteja prohibir els sistemes d’identificació biomètrica remota, la categorització basada en característiques sensibles i els sistemes de reconeixement d’emocions. També aposta per vetar la vigilància policial predictiva.

Pel que fa a les eines d’IA generativa, com ChatGPT, l’Eurocambra es decanta per mesures com etiquetar els continguts creats per aquesta sistemes i l’obligació de publicar resums de les dades protegides per drets d’autor utilitzades en l’aprenentatge de la IA.

L’esborrany preveu exempcions per a les activitats de recerca i els components d’IA de codi obert. També defensa impulsar entorns de proves controlats per les autoritats públics per testar la IA abans del seu llançament.

Els eurodiputats han assegurat que no es deixaran “influir” per grans empreses ni governs que busquin “descafeïnar” la norma. Un dels ponents del text, Brando Benifei, ha destacat la necessitat d’“estimular la innovació mantenint els drets humans al centre”. L’altre ponent, Dragos Tudorache, ha afirmat que ara “és el moment adequat” per regular aquesta tecnologia perquè, segons ell, la seva “autoregulació no és suficient per salvaguardar la ciutadania”.

La vicepresidenta de la Comissió Europea Margrethe Vestager ha qualificat d’“històrica” la proposta de normativa comunitària per a l’IA perquè aquesta s’utilitzi de manera “positiva”. Vestager ha defensat una normativa que creï “confiança” en la tecnologia i que la posi al servei de l’ésser humà.

El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ha reivindicat que la UE és “el sistema democràtic amb més capacitat” de fer una regulació “equilibrada”, “transparent” i “proporcionada” sobre intel·ligència artificial.

La proposta es votarà demà dimecres. Una vegada el Parlament Europeu hagi fixat la seva posició podran començar les negociacions amb el Consell Europeu (els Estats) sobre la forma definitiva de la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat