Ciència

Ciència

Ramon M. Masalles i Saumell, botànic i mestre de naturalistes

Membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de l’any 2008

El doctor en ciències biològiques Ramon Maria Masalles i Saumell va morir dilluns, als 75 anys, segons ha comunicat la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Nascut l’any 1948 a Blancafort (Conca de Barberà), es va llicenciar en ciències biològiques a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en botànica. L’any 1979 es va doctorar amb una tesi sobre l’estudi de la flora i la dinàmica de la vegetació a la Conca de Barberà. La seva activitat professional es va iniciar tan bon punt va acabar la seva formació. A la mateixa facultat, va començar com a professor adjunt (1977-1986); després, com a titular; a partir del 1990, com a catedràtic d’universitat, i actualment era professor emèrit. Al llarg d’aquests quaranta anys de docència va impartir classes de botànica, geobotànica, fanerogàmia, cormòfits i biologia de poblacions. També va participar com a professor convidat en el màster de paisatgisme de la Universitat Politècnica de Catalunya, va ser responsable del Grup Consolidat de Recerca de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació (2001-2008) i va ser secretari del Centre de Recerca de Biodiversitat Vegetal (2004-2007).

El seu treball com a botànic es va centrar especialment en el camp de la geobotànica. Va fer i va dirigir estudis sobre la flora i la vegetació d’àmbits diversos, principalment a Catalunya i particularment de terres agrícoles, de cartografia de la vegetació, sobre la colonització progressiva dels espais agrícoles deixats de cultivar i sobre la gestió del patrimoni natural. Va escriure i publicar una gran quantitat d’articles i de llibres, i entre aquests treballs destaca Flora manual dels Països Catalans (1990 i actualitzat el 2005), el volum 6 –Plantes superiors– de la Història natural dels Països Catalans (1988) i la col·laboració amb l’Atlas corològic de la flora vascular dels Països Catalans de l’IEC. També solia fer conferències i xerrades sobre temes diversos de botànica i de l’any 2005 al 2008 va participar com a coautor en alguns dels volums del Manual dels hàbitats de Catalunya, encarregat i publicat per la mateixa Generalitat. El 1980 va rebre el premi Pius Font i Quer de l’Institut d’Estudis Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet