Ciència

Es descobreix a Morella la tortuga de l'espècie de “Pleurodira” més antiga d'Europa

“Eodortoka Morellana” també és el primer gènere de vertebrat que es descriu en les argiles de Morella

Els paleontòlegs que han treballat en aquesta tortuga que va viure fa 125 milions d' anys, van presentar aquesta important troballa

El terme de Morella ha tornat a ser protagonista d'una important troballa paleontològica. Es tracta de la primera i única tortuga de l'espècie de “Pleurodira” descrita a Europa en els 40 milions d'anys que dura el Cretaci Inferior, aportant claus rellevants sobre l'origen i evolució d'aquest grup.

De fet, els “Dortokidae”, el grup de tortugues a què pertany “Eodortoka morellana”, així s'ha batejat aquesta nova troballa, es coneixen relativament bé en ecosistemes europeus de fa uns 70 milions d'anys, però fins al moment no s'havien descrit espècies del Cretaci inferior. D'aquesta manera doncs, s'ha presentat aquest important fòssil, i el treball s'ha publicat a la prestigiosa revista Cretaceous Research.

El grup de recerca responsable de la descripció del gènere treballa habitualment en el registre fòssil de Morella i està compost pels investigadors del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, Adam Pérez-Garcia (UCM) i Francisco Ortega (UNED), i el paleontòleg morellà de la Universitat Autònoma de Madrid, José Miguel Gasulla.

Animals abundants

Segons els paleontòlegs, les tortugues eren abundants i diverses en la fauna de Morella. S'han trobat fòssils de formes marines, d'aigua dolça i terrestres. Després de més d'un segle de tradició paleontològica, “Eodortoka” suposa el primer gènere de vertebrat fòssil descrit a Morella.

La nova tortuga correspon a una espècie aigua dolça, de mida petita i caracteritzada per la presència de crestes marcades en la seva closca. “Eodortoka” passaria gran part del seu temps a l'aigua, on trobaria el seu aliment, aprofitant qualsevol objecte emergit per escalfar-se al sol, tal com fan les tortugues actuals.

Una referència en Paleontologia

A.B.

Les argiles roges de Morella són una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils. D'aquestes terres procedeixen algunes de les primers restes de dinosaures descrits a Espanya, en l'últim terç del segle XIX, fa més de 140 anys.

Des de llavors, l'activitat paleontològica ha patit alguns alts i baixos, però en les dues últimes dècades les col·leccions de fòssils s'han multiplicat de forma espectacular, degut en gran part, al control paleontològic que es fa a l'extracció d'argiles roges de la cantera del Mas de la Parreta, gestionat per l'empresa Arcillas Vega del Moll, SA, propietària de l'explotació minera. En aquest punt s'han localitzat catorze jaciments fossilífers dels que s'han extret més de quatre mil restes fòssils de peixos, taurons, amfibis, tortugues, fardatxos, plesiosaures, cocodrils, pterosaures i dinosaures carnívors i herbívors.

Aquesta col·lecció es troba actualment en fase d'estudi, amb diversos treballs d'investigació ja publicats. Així, recentment dues d'aquestes publicacions fan referència a dinosaures i a alguna de les tortugues que formaven part de l'ecosistema de la regió durant el Cretaci Inferior.

No obstant això, a diferència de les tortugues, “Eodortoka morellana” pertany a un grup de tortugues, conegudes com “pleurodiras”, que es va separar de la major part de les tortugues actuals fa més de 160 milions d'anys. Els membres del grup al qual pertany “Eodortoka” viuen actualment en regions amb climes càlids, a Amèrica del Sud, Àfrica i Oceania, però, en alguns moments més càlids del passat de la Terra, el grup va experimentar una gran expansió, habitant també a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloret de Mar

L’ambient dels indians envaeix tots els racons del centre de la ciutat

Lloret de Mar
Vidreres

Tres dies sense aigua en algunes zones d’Aiguaviva Parc

Vidreres
Urbanisme

Obre un punt d’informació sobre la remodelació de la Rambla de Barcelona

Barcelona
societat

Els interins surten al carrer per reclamar passar a ser indefinits

barcelona
societat

La façana de l’antic teatre Odèon ja llueix els colors originals

girona
salut

Els SSIBE lamenten que es posi en dubte la gestió sanitària al Baix Empordà

palamós
Cassà de l Selva

Quim Nadal inaugura la Fira del Tap i del Suro fent una crida a tornar a les arrels

Cassà de la Selva
regne unit

Caterina de Gal·les reapareix en públic

barcelona
SOCIETAT

Barcelona posa més papereres antigavines i d’autocompactació

Barcelona